Η υψηλή αρτηριακή πίεση στις γυναίκες συνδέεται με εμπειρίες σεξουαλικής επίθεσης

Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες που είχαν βιώσει σεξουαλική βία στη ζωή τους -συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας- είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε μια περίοδο παρακολούθησης επτά ετών, σύμφωνα με ευρήματα από μια μεγάλη, διαχρονική μελέτη γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι βίωσαν τόσο σεξουαλική επίθεση όσο και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είχαν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης», δήλωσε η Rebecca B. Lawn, από το Harvard TH Chan School of Public Health, στη Βοστώνη, και επικεφαλής της μελέτης.

Η Lawn και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα δεδομένα μιας υπομελέτης της NHS II, αποκλείοντας από τις αναλύσεις όσες γυναίκες είχαν ήδη διάγνωση υψηλής αρτηριακής πίεσης ή έπαιρναν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, απέκλεισαν τις γυναίκες που είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής ή εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Το τελικό δείγμα αποτελούνταν από 33.127 γυναίκες ηλικίας 43 έως 64 ετών το 2008.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι εμπειρίες σεξουαλικής βίας ήταν συχνές: περίπου το 23% των γυναικών είχε βιώσει σεξουαλική επίθεση κάποια στιγμή στη ζωή και το 12% είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Περίπου το 6% των γυναικών είχαν βιώσει και τα δύο.

Περίπου το 21% των γυναικών ανέφεραν ότι ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την περίοδο παρακολούθησης, από το 2008 έως το 2015. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν βιώσει ποτέ κανένα είδος τραύματος, οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως και οι γυναίκες που είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Οι γυναίκες που είχαν βιώσει τόσο σεξουαλική επίθεση όσο και παρενόχληση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ορισμένους περιορισμούς των δεδομένων τους που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μελλοντική έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αυτοαναφοράς τόσο για τη σεξουαλική βία όσο και για την υπέρταση που δεν αποτύπωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη σοβαρότητά τους και το χρόνο. 

Διαβάστε ακόμη...