Η υπεργλυκαιμία προκαλεί πρόωρους θανάτους από καρδιακή προσβολή

Ζήσης Ψάλλας

Αρκετοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία), η παχυσαρκία, τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και το κάπνισμα.

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Βραζιλία και αναφέρθηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE μέτρησε τον αντίκτυπο αυτών των παραγόντων. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τον πληθυσμό της Βραζιλίας που συλλέχθηκαν μεταξύ 2005 και 2017, προσδιορίζοντας τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται σε κάθε παράγοντα κινδύνου. 

Η μελέτη ποσοτικοποίησε την επίδραση κάθε παράγοντα που σχετίζεται με τον θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο. Η υπεργλυκαιμία συσχετίστηκε με 5 έως 10 φορές περισσότερο από άλλους παράγοντες.

«Ανεξάρτητα από τον έλεγχο που χρησιμοποιήσαμε -και δοκιμάσαμε μεταβλητές, στατιστικά μοντέλα και μεθόδους διαφορετικών ειδών- ο διαβήτης συσχετίστηκε επίσης με θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, η συσχέτιση δεν περιορίστηκε στο έτος που αναλύθηκε, αλλά διήρκεσε έως και μια δεκαετία», είπε ο Renato Gaspar, από τους συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα είχε δημιουργήσει μια εξίσωση για τον υπολογισμό του αριθμού των θανάτων που προλήφθηκαν ή αναβλήθηκαν από αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου. Με βάση αυτό, οι ερευνητές υπολόγισαν το «πρόωρο» ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με το μέσο προσδόκιμο ζωής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι περίπου 5.000 άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την περίοδο που αναλύθηκε, εάν η συχνότητα του διαβήτη ήταν χαμηλότερη. 

«Παράλληλα με τη σημασία της αύξησης του εισοδήματος, της μείωσης της ανισότητας και της φτώχειας και της βελτίωσης της πρόσβασης και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να δούμε τον διαβήτη και την υπεργλυκαιμία με συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο Gaspar, σημειώνοντας ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τα σχετικά θέματα δεν συζητούνται ευρέως στη Βραζιλία. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική διατροφικής εκπαίδευσης. Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν αξίζει να βάλουμε προειδοποιήσεις για τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως κάνουμε ήδη στα πακέτα τσιγάρων, ή να επιβάλουμε επιπλέον φόρο για να πείσουμε τους κατασκευαστές να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης σε αυτά τα προϊόντα. Άλλες χώρες συζητάνε τέτοια πράγματα και πρέπει να το κάνουμε εδώ».

 

Διαβάστε ακόμη...