Οι γυναίκες που ακολούθησαν τις περισσότερες πτυχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς σωματικού βάρους, του μη καπνίσματος, της τακτικής άσκησης, του επαρκούς ύπνου, της υψηλής ποιότητας διατροφής και της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, είχαν περίπου το μισό κίνδυνο μακράς COVID σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής. σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
«Με τα συνεχιζόμενα κύματα της COVID και η μακρά COVID έχει δημιουργήσει μια σοβαρή επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία. Τα ευρήματά μας αυξάνουν την πιθανότητα ότι η υιοθέτηση περισσότερων υγιεινών συμπεριφορών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μακράς COVID», δήλωσε ο Andrea Roberts, ανώτερος ερευνητής στο Τμήμα Environmental Health και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Υπολογίζεται ότι 8-23 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από μακρά COVID, που ορίζεται ότι έχουν συμπτώματα τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο μετά την αρχική μόλυνση SARS-CoV-2. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και ποικίλα αναπνευστικά, καρδιακά, νευρολογικά και πεπτικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 32.000 νοσοκόμες από τη Nurses' Health Study II, οι οποίες ανέφεραν τον τρόπο ζωής το 2015 και το 2017 και ανέφεραν ιστορικό μόλυνσης από SARS-CoV-2 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πάνω από 1.900 συμμετέχοντες προσβλήθηκαν από COVID-19. Μεταξύ αυτών, το 44% ανέπτυξε μακρά COVID. Σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, εκείνες με πέντε ή έξι τέτοιους παράγοντες είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο μακράς COVID. Μεταξύ των έξι παραγόντων του τρόπου ζωής, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και ο επαρκής ύπνος (επτά έως εννέα ώρες ημερησίως) ήταν αυτοί που συσχετίστηκαν πιο έντονα με χαμηλότερο κίνδυνο μακράς COVID. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι, ακόμη και μεταξύ των γυναικών που ανέπτυξαν μακρά COVID, εκείνες με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής πριν από τη μόλυνση είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι μια πιθανή εξήγηση για τις συσχετίσεις που παρατήρησαν είναι ότι, με βάση προηγούμενες έρευνες, ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και ανοσολογικής απορρύθμισης, που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μακράς COVID.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν συσσωρεύσει στοιχεία ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι καλός για τη γενική υγεία. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 70% του πληθυσμού δεν έχει υγιές σωματικό βάρος και το 30% δεν κοιμάται αρκετά. Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη υποδεικνύουν ότι οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ο επαρκής ύπνος, μπορεί να είναι ευεργετικές για την πρόληψη του μακροχρόνιου COVID», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής.