Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με την απώλεια βάρους

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που ανέλυσε δεδομένα για πάνω από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ συνδέει την υγιεινή διατροφή και την άσκηση με την απώλεια βάρους καθώς και με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επίσης συνδέει την παράλειψη γευμάτων και τη λήψη συνταγογραφούμενων χαπιών αδυνατίσματος με ελάχιστη απώλεια βάρους.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει στρατηγικές και αποτελέσματα απώλειας βάρους στο πλαίσιο του «Life's Essential 8» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), μιας λίστας που προωθεί τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μέσω της αναζήτησης συνιστώμενων μετρήσεων για το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το αίμα, τη ζάχαρη, το κάπνισμα, τη  σωματική δραστηριότητα, τη δίαιτα και τον ύπνο. Η AHA καθόρισε για πρώτη αυτή τη λίστα καρδιαγγειακής υγείας με το "Life's Simple 7" το 2010 και ενημέρωσε τις συστάσεις της με το "Life's Essential 8" τον Ιούνιο του 2022.

Ερευνητές του Ohio State University διαπίστωσαν ότι συνολικά, οι ενήλικες των ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο βαθμολογία 60 στα 100 στα οκτώ μέτρα -υποδηλώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ακόμη και μεταξύ εκείνων των οποίων η διατροφή και η άσκηση βοήθησαν να μειωθεί το βάρος.

Τα δεδομένα για την ανάλυση προήλθαν από 20.305 ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 19 ετών και άνω (μέσης ηλικία 47 ετών) που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) μεταξύ 2007 και 2016. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατάσταση καπνίσματος, τη σωματική τους δραστηριότητα, τις μέσες ώρες ύπνου τη νύχτα, το ιστορικό βάρους και τη στρατηγική απώλειας βάρους, καθώς και τι είχαν φάει τις προηγούμενες 24 ώρες. Οι εξετάσεις μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, την LDL (κακή) χοληστερόλη και τη γλυκόζη του αίματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να καθορίσουν τις τιμές των ατόμων για τις μετρήσεις του Life's Essential 8 και αξιολόγησαν την ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, που μετράει τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς.

Στο δείγμα, 17.465 άτομα είχαν χάσει λιγότερο από το 5% του σωματικού τους βάρους ή διατήρησαν το βάρος τους ή είχαν πάρει βάρος τον περασμένο χρόνο. Οι άλλοι 2.840 ανέφεραν σκόπιμη απώλεια τουλάχιστον του 5% του σωματικού τους βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Διαβάστε ακόμη...