Η ύφεση κάνει κακό στην ψυχική υγεία

Στην πρώτη μελέτη που αξιολογεί της επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης προχώρησαν Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, που έδειξε ότι η ύφεση είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία, ενώ για τη σωματική υγεία η «ετυμηγορία» είναι πιο αβέβαιη.

Μια σημαντική διαπίστωση -που γίνεται επίσης για πρώτη φορά- είναι ότι για διάφορους λόγους, σχεδόν όλες (συνολικά το 96%) οι σχετικές μελέτες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό μεροληψίας, συνεπώς τα συμπεράσματά τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με σχετική επιφύλαξη. Γι’ αυτό, οι ερευνητές ζητούν να υπάρξουν περισσότερες και κυρίως καλύτερες εμπειρικές μελέτες πάνω στο ζήτημα.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννης Ιωαννίδης (αναγνωρισμένος διεθνώς ειδικός πάνω στην αξιολόγηση άλλων επιστημονικών μελετών) και η δρ Χαριτίνη Σταυροπούλου της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου έβαλαν στο μικροσκοπιό τους 41 έρευνες, από τις οποίες οι περισσότερες 10 αφορούσαν την Ισπανία, 9 την Ελλάδα και 7 τη Βρετανία, καλύπτοντας τα χρόνια της κρίσης (2008-2015).

Η αξιολόγηση όλων αυτών των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κρίση αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των ανδρών (κυρίως των ανέργων), αλλά ανάλογη αύξηση δεν παρατηρείται στις αυτοκτονίες των γυναικών. Εξάλλου, η κρίση συνδέεται με αύξηση των ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, ιδίως στις γυναίκες.

Από την άλλη όμως, διαφαίνεται μια διαφορετική εικόνα αναφορικά με τη θνησιμότητα, η οποία δεν επηρεάζεται ή ακόμη και μειώνεται στα χρόνια της κρίσης. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε επίσης κατά την μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ των ετών 1929-39, όταν το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, αλλά δεν συνέβη στην μετακομμουνιστική Ρωσία της περιόδου 1989-94, όταν το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η θετική εξέλιξη (μείωση πρόωρης θνησιμότητας) πιθανώς οφείλεται στο ότι, λόγω της οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν πιο λιτά και -τελικά- πιο υγιεινά.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ύφεση εντείνει τις ανισότητες και επιδρά πιο αρνητικά στην υγεία των μεταναστών, ιδίως των παράτυπων που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Η υγεία τους επιδεινωνεται περισσότερο σε σχέση με την υγεία των ντόπιων στη διάρκεια της ύφεσης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *