Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Τα ευρήματα μιας μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του 2022 της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS), υποδηλώνουν ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που ζουν με παχυσαρκία και δεν είχαν χειρουργηθεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.600 ανθρώπους που ζούσαν με παχυσαρκία και είχαν είτε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (όπου το στομάχι διαχωρίζεται για να μειωθεί το μέγεθός του) είτε χειρουργική επέμβαση γαστρεκτομής μανικιού (όπου αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου). Συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου άνω των 2.100 ατόμων με παχυσαρκία που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Μόνο το 5,2% όσων υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική ανέπτυξαν κάποιο είδος καρκίνου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σύγκριση με το 12,2% εκείνων της μη χειρουργικής ομάδας ελέγχου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Jared R. Miller, γενικός και βαριατρικός χειρουργός στο Gundersen Lutheran Health System, είπε ότι η βαριατρική χειρουργική προσφέρει ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου. «Τα οφέλη της μείωσης του κινδύνου καρκίνου μέσω της χειρουργικής επέμβασης για απώλεια βάρους δεν μπορούν να αγνοηθούν και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για ασθενείς με παχυσαρκία και υψηλό κίνδυνο για καρκίνο», δήλωσε ο Miller.

Μια άλλη μελέτη, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 ασθενείς με παχυσαρκία, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, είχε παρόμοια ευρήματα. Ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ διαπίστωσαν ότι τόσο ο καρκίνος που σχετίζεται με την παχυσαρκία όσο και η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν.

«Οι ασθενείς ζουν περισσότερο μετά από βαριατρική επέμβαση επειδή έχουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και λιγότερους καρκίνους», είπε ο Δρ. Shanu Kothari, πρόεδρος του ASMBS. Ο Kothari είπε ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για 13 τύπους καρκίνου. Η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από το υπερβολικό σωματικό βάρος «πυροδοτεί κατά κάποιο τρόπο μια κυτταρική αλλαγή στα καρκινικά κύτταρα», είπε. «Μετά την απώλεια βάρους, η φλεγμονώδης διαδικασία μειώνεται και αυτό μειώνει την πιθανότητα κυτταρικού μετασχηματισμού στα καρκινικά κύτταρα».

Διαβάστε ακόμη...