Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Η βαριατρική χειρουργική αποδεικνύεται αποτελεσματική θεραπεία για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και νοσογόνο παχυσαρκία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των ασθενών ήταν σε θέση να διακόψουν τη θεραπεία που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE παρακολούθησε 212 ασθενείς σε όλο το Κουίνσλαντ που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης ή γαστρεκτομής μανικιού στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βαριατρικής Χειρουργικής Υγείας του Κουίνσλαντ.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Menzies του Queensland του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, καθηγητής Paul Scuffham, είπε ότι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 12 μηνών μετά την επέμβαση και εξετάστηκαν μια σειρά παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών και των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς.

«Βρήκαμε ότι 12 μήνες μετά την επέμβαση, το σωματικό τους βάρος μειώθηκε κατά 24% και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους βελτιώθηκαν κατά 24%», είπε ο καθηγητής Scuffham. «Η χειρουργική επέμβαση είχε άλλα ευεργετικά αποτελέσματα σε συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπου το 37% των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την επέμβαση δεν είχαν πλέον αυτή την πάθηση 12 μήνες μετά την επέμβαση. Είδαμε επίσης ότι το 62% των ατόμων με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας πριν από την επέμβαση είχαν φυσιολογική νεφρική λειτουργία μετά την επέμβαση».

Η συνολική ικανοποίηση από τη θεραπεία παρέμεινε πάνω από 97,5% σε όλη την περίοδο ανάρρωσής τους. Ο καθηγητής Scuffham είπε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες εργασίες που καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής και χρηματοδοτείται από το δημόσιο όταν πρόκειται για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των συναφών νοσημάτων.

«Η χειρουργική επέμβαση βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και επίσης τις διατροφικές τους συμπεριφορές, και παρά τη σύντομη περίοδο παρακολούθησης, τα αποτελέσματα προοιωνίζονται για μελλοντική διατήρηση του βάρους για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και νοσογόνο παχυσαρκία», είπε. 

Η μελέτη δημοσιεύεται στο PLOS ONE.

 

Διαβάστε ακόμη...