Η θρεπτική αξία του χουρμά και ιδέες για λαχταριστά σνακ

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες υγιεινές γλυκές συνταγές περιλαμβάνουν στα υλικά τους χουρμάδες ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Ο χουρμάς είναι ένας καρπός που καλλιεργείται κυρίως σε τροπικές περιοχές της γης. Στις δυτικές χώρες οι περισσότεροι χουρμάδες πωλούνται αποξηραμένοι. Ο λόγος που έχουν γίνει τόσο διάσημοι είναι η γλυκιά τους γεύση σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα ποικίλα οφέλη τους και οι πολλές τους χρήσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του χουρμά;
Έχει μεγάλη διατροφική αξία
Τα διατροφικά δεδομένα του χουρμά είναι πραγματικά εκτός των διαγραμμάτων. Το φρούτο αυτό είναι γεμάτο με πολλές βασικές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη συνολική σου υγεία. Ο χουρμάς είναι, επίσης, πλούσιος σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, γεγονός που τον καθιστά χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο υγιεινά αποξηραμένα φρούτα. Αξίζει να σημειωθεί πως 100 γραμμάρια χουρμάδων έχουν περίπου 277 θερμίδες, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετική πηγή ενέργειας. Ενώ μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας είναι με τη μορφή σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, έχει άφθονη ποσότητα φυτικών ινών και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι 2-3 χουρμάδες αποτελούν ασφαλή πηγή ενέργειας με χαμηλά λιπαρά, ακόμη και για τους διαβητικούς. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα οφέλη των χουρμάδων, συμβάλλοντας στη διαχείριση του βάρους και στις δίαιτες ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

Είναι πλούσιος σε προστατευτικά αντιοξειδωτικά
Ο χουρμάς αποτελεί πλούσια πηγή προστατευτικών φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, καροτενοειδή και λιγνάνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη διαχείριση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Οι έρευνες σχετικά με τις φυτικές ίνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον σημαντικό ρόλο τους στην υγεία, από τη συμβολή στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου έως τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μακροχρόνιων παθήσεων υγείας. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, με την τελευταία να έχει επίσης χρήσιμα αντιμικροβιακά οφέλη.

Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Ο χουρμάς αποτελεί πηγή ανόργανων συστατικών φιλικών προς τα οστά, όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αποτελεί, επίσης, πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, ισχυρά οστά.

Διευκολύνει τον φυσικό τοκετό
Η συμπερίληψη των χουρμάδων στη διατροφή αν βρίσκεσαι στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και να μειώσει την ανάγκη για τεχνητό τοκετό. Θεωρείται, επίσης, ότι βοηθά στη μείωση της διάρκειας του τοκετού. Οι ενώσεις που περιέχονται στον καρπό πιστεύεται ότι μιμούνται τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στις συσπάσεις του τοκετού.

Ιδέες για γεμιστούς χουρμάδες
Οι χουρμάδες είναι μια ιδανική εναλλακτική της ζάχαρης. Είναι τέλειοι για να δημιουργήσεις αλμυρές και γλυκές, υγιεινές συνταγές, αλλά και πρακτικοί, αφού μπορείς απλά να τους γεμίσεις με διάφορα υλικά και να τους καταναλώσεις ως σνακ.

Γεμιστοί χουρμάδες με φυστικοβούτυρο

Ένα πολύ απλό και γευστικό σνακ. Πάρε μερικούς χουρμάδες και αφαίρεσε το κουκούτσι τους. Γέμισε τους με φυστικοβούτυρο και με μερικά θρυμματισμένα φιστίκια (peanuts). Λιώσε λίγη σοκολάτα της επιλογής σου και βούτηξε μέσα τους χουρμάδες σου, ρίξε από πάνω λίγα ακόμα θρυμματισμένα φιστίκια και πασπάλισε με χοντρό αλάτι. Άφησε τους στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα και έχεις μία υγιεινή εκδοχή του δημοφιλούς Snickers.

Χουρμάδες γεμιστοί με καρύδα

Πάρε μερικούς χουρμάδες και αφαίρεσε τον πυρήνα τους. Για τη γέμιση ανακάτεψε σε ένα μπολ 3/4 καβουρδισμένη τριμμένη καρύδα, 1/2 της κούπας λιωμένο βούτυρο καρύδας και γέμισε τους χουρμάδες σου. Βούτηξε τους σε λιωμένη σοκολάτα της επιλογής σου και άφησε τους να κρυώσουν.

Χουρμάδες γεμιστοί με τυρί μπρι

Και μια αλμυρή συνταγή δεν ήταν δυνατόν να λείπει. Αφαίρεσε το κουκούτσι από μερικούς χουρμάδες και στη θέση τους βάλε λίγο τυρί μπρι. Βάλε τους χουρμάδες για λίγα λεπτά στο air fryer μέχρι να λιώσει το τυρί. Πρόσθεσε λίγο τριμμένο καρύδι και τύλιξέ τους με προσούτο. Άπλωσε λίγο μέλι και έχεις έναν πολύ νόστιμο και διαφορετικό μεζέ για τις βραδινές συναθροίσεις.

Διαβάστε ακόμη...