Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε

Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των γνωστικών μας ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε. Και δεν χρειάζεται να είναι έντονη άσκηση για να έχει αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

«Το εύρημα δεν λέει πως αν είσαι μεγαλύτερος, πρέπει να βγεις εκεί έξω και να αρχίσεις να τρέχεις μαραθώνιους», είπε η Marissa Gogniat, επικεφαλής της μελέτης και πρόσφατη πτυχιούχος διδακτορικού στην ψυχολογία. «Σημαίνει ότι αν κάνεις περισσότερα βήματα, αν κινείσαι στο περιβάλλον σου λίγο περισσότερο, αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία του εγκεφάλου σου και να σε κρατήσει πιο ανεξάρτητο όσο μεγαλώνεις».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Sport Sciences for Health και παρακολούθησε 51 ηλικιωμένους, κάνοντας μετρήσεις της φυσικής τους δραστηριότητας και της φυσικής τους κατάστασης.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ ειδικά σχεδιασμένα για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να εκτιμηθεί η λειτουργία του εγκεφάλου. Φορούσαν επίσης μια συσκευή που μετρούσε την ένταση της σωματικής δραστηριότητας του χρήστη, τον αριθμό των βημάτων που έκανε και την απόσταση που διανύθηκε.

«Πάντα ακούγαμε ότι είναι καλό να ασκείσαι, αλλά νομίζω ότι αυτή η μελέτη παρέχει κάποιες αποδείξεις ότι η άσκηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει τον εγκέφαλό μας», είπε η Gogniat. «Και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να λειτουργήσουμε στην καθημερινή μας ζωή».

Ο εγκέφαλος αποτελείται από πολλά διακριτά δίκτυα νευρώνων. Αυτά τα δίκτυα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, στέλνοντας πληροφορίες το ένα στο άλλο. Διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου είναι ενεργά σε διαφορετικούς χρόνους. Για παράδειγμα, το δίκτυο που είναι ενεργό όταν το σώμα είναι σε ηρεμία, σβήνει όταν ένα άτομο αρχίζει να προσπαθεί να ολοκληρώσει μια εργασία. Εκείνη την ώρα, ένα άλλο δίκτυο ξεκινά. Ενώ ένα από αυτά τα δίκτυα είναι ενεργό, το άλλο θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένο. Εάν δεν είναι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

«Η εργασία είναι συναρπαστική γιατί παρέχει ενδείξεις πως όταν οι άνθρωποι των οποίων τα δίκτυα εγκεφάλου δεν λειτουργούν βέλτιστα, και συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα, υπάρχει βελτίωση στην εκτελεστική τους λειτουργία και την ανεξαρτησία τους», είπε η Gogniat. 

Διαβάστε ακόμη...