Η σταδιακή αύξηση της έντασης της άσκησης είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς

Θάνος Ξυδόπουλος

Για τους περισσότερους, τα οφέλη της αερόβιας άσκησης υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, ωστόσο, η άσκηση ακραίας αντοχής, για άτομα που δεν έχουν συνηθίσει, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ξαφνικής καρδιακής ανακοπής, κολπικής μαρμαρυγής (διαταραχή του καρδιακού ρυθμού) ή καρδιακής προσβολής. Αυτά αναφέρονται σε άρθρο μιας επιτροπής ειδικών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Οι αεροβικές ασκήσεις είναι δραστηριότητες στις οποίες οι μεγάλοι μύες κινούνται με ρυθμικό τρόπο για παρατεταμένο χρόνο. Μπορούν να γίνουν σε χαμηλή ένταση ή υψηλή ένταση και περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι και πολλά άλλα.

Η άσκηση είναι φάρμακο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, όπως και άλλα φάρμακα, είναι πιθανό η υπερβολική δόση να οδηγήσει σε καρδιακά συμβάντα, ιδιαίτερα όταν εκτελείται από ανενεργά, ακατάλληλα άτομα με γνωστές ή μη διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις, 

Αφού εξέτασε περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες, η επιτροπή διαπίστωσε ότι, για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, τα οφέλη της άσκησης και της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης υπερτερούν των κινδύνων. Τα σωματικά ενεργά άτομα, όπως οι τακτικοί πεζοπόροι, έχουν έως και 50% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ξαφνικού καρδιακού θανάτου. Ωστόσο, η επιτροπή εντόπισε επίσης τους πιθανούς κινδύνους της έντονης άσκησης.

Η ομάδα συγγραφής εξέτασε και μια μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ξαφνικού καρδιακού θανάτου ή καρδιακής προσβολής είναι χαμηλός μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε άσκηση υψηλής έντασης, όπως ο μαραθώνιος και το τρίαθλο.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή ξαφνικού καρδιακού θανάτου μεταξύ των ανδρών συμμετεχόντων στον μαραθώνιο αυξάνεται, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα συμβάντα προσελκύουν άτομα υψηλότερου κινδύνου (εκείνους που μπορεί να έχουν υποκείμενες ή μη διαγνωσμένες καρδιαγγειακές παθήσεις όπως ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού ή προηγούμενη σιωπηλή καρδιακή προσβολή).

Για τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούσαν μόνο το 15% του πληθυσμού της μελέτης, η εμφάνιση ξαφνικού καρδιακού θανάτου ήταν 3,5 φορές μικρότερη από ό, τι στους άνδρες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων σε τρίαθλο σχεδόν το 40% των καρδιακών επεισοδίων εμφανίστηκε σε άτομα που συμμετείχαν για πρώτη φορά, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να εμπλέκεται ανεπαρκής προπόνηση ή υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη...