Θάνος Ξυδόπουλος
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος και συχνά ονομάζεται η «ορμόνη της ευτυχίας» επειδή συμβάλλει σε αλλαγές του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεση.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σεροτονίνη συμμετέχει επίσης στην κλιμάκωση των αισθητηριακών σημάτων και των συνεχιζόμενων εγκεφαλικών σημάτων.
Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν τους υποκείμενους μηχανισμούς σε πειράματα που διερεύνησαν την φλοιική επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.
Για τη μελέτη τους, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία η απελευθέρωση σεροτονίνης μπορούσε να ελεγχθεί από το φως.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον οπτικό εγκέφαλο οδηγεί σε ταυτόχρονη καταστολή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας που προκαλείται από οπτικά ερεθίσματα.
Δύο τύποι υποδοχέων παίζουν έναν ξεχωριστό ρόλο. "Αυτό μας εξέπληξε γιατί και οι δύο υποδοχείς δεν εκφράζονται μόνο σε συγκεκριμένους νευρώνες αλλά επίσης διανέμονται ευρέως σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο", είπαν οι συγγραφείς. Η ξεχωριστή δράση των υποδοχέων επιτρέπει διακριτές διαμορφώσεις πληροφοριών.
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, όπως συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου το βράδυ, και ευνοούν την εσωτερική επικοινωνία του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, μπορεί να προωθήσουν σημαντικές λειτουργίες του ονείρου.
Για παράδειγμα, ακανόνιστες κατανομές υποδοχέων 5-ΗΤ που προκαλούνται από γενετική προδιάθεση μπορεί να εκδηλωθούν ως μια μη ισορροπημένη αντίληψη του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε κλινικές εικόνες κατάθλιψης και αυτισμού.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η σεροτονίνη επηρεάζει τις θεμελιώδεις εγκεφαλικές διαδικασίες.
Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων για υποδοχείς που ωφελούν τους ασθενείς με ψυχιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με τη σεροτονίνη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο eLife.