Η Ρωσία παρατείνει την παραγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει, για ένα έτος, την έγκριση που έχει δώσει στην φαρμακοβιομηχανία Pharmasyntez για να συνεχίσει να παράγει μια γενόσημη έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου remdesivir που χρησιμοποιείται για την θεραπεία κατά του κορονοϊού χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας των πολιτών της.

Η Pharmasyntez είχε ζητήσει από το Κρεμλίνο να της επιτρέψει να παράγει μια γενική έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου remdesivir τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences που είναι κάτοχος της πατέντας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας είχε απορρίψει τον Μάιο αγωγή της Gilead Sciences που αμφισβητούσε την απόφαση να επιτραπεί στη Pharmasyntez να αναπτύξει και να διαθέσει στην αγορά το remdesivir.

Το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι η Pharmasyntez πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στον κάτοχο της πατέντας του φαρμάκου, χωρίς να προσδιορίζει το ποσό.

Η Pharmasyntez παράγει το remdesivir με την ονομασία Remdeform. Μια παρτίδα του φαρμάκου είχε σταλεί από τη Ρωσία στην Ινδία στο πλαίσιο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε ακόμη...