Η ψυχική διαταραχή που μας παχαίνει σε λιγότερο από ένα μήνα

Νιώθετε πως όταν η διάθεσή σας είναι πεσμένη, το αίσθημα της όρεξης έχει πάρει την ανιούσα, και το ίδιο γίνεται και με το νούμερο στη ζυγαριά; Όχι, δεν είναι η ιδέα σας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης θα μπορούσε να σχετίζεται με την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους σε μόλις έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, διαπίστωσε ότι η αύξηση παρατηρήθηκε μόνο μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποια σχέση μεταξύ της γενικότερης εμφάνισης μεγαλύτερων συμπτωμάτων κατάθλιψης και του υψηλότερου σωματικού βάρους.

Η σχέση μεταξύ του βάρους και της ψυχικής υγείας ενδεχομένως να είναι αλυσιδωτή, όπως έχουν υποδείξει διαφορετικές μελέτες στο παρελθόν, με τη συσχέτιση αυτή να μην έχει κατανοηθεί πλήρως, ιδίως σε σχέση με το πώς οι αλλαγές στην ψυχική υγεία ενός ατόμου επηρεάζουν το σωματικό του βάρος με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή την πολύπλοκη σύνδεση θέλησαν να διερευνήσουν οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) του Πανεπιστημίου Cambridge και, γι’ αυτό, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ενήλικες που ζούσαν στο Cambridgeshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ψηφιακά ερωτηματολόγια σχετικά με την ψυχική ευεξία και το σωματικό βάρος κάθε μήνα για ένα συνολικό διάστημα εννέα μηνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Αύγουστος 2020-Απρίλιος 2021). Οι ερωτήσεις αξιολογούσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους.

Διαβάστε ακόμη...