Η πρόσληψη λιπαρών από ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια συνδέεται με πιο υγιή καρδιά

Ζήσης Ψάλλας

Μια υψηλή πρόσληψη άλφα λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο βρίσκεται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα φυτικά έλαια, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) είναι ένας τύπος ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα φυτά, όπως σόγια, ξηροί καρποί, έλαιο κανόλα και λιναρόσπορος. 

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε τα αποτελέσματα 41 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991 και 2021 σχετικά με τη σχέση μεταξύ ALA και κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Μαζί, αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν περίπου 120.000 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 98 ετών που παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2 και 32 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλή πρόσληψη ALA συσχετίστηκε με 10%, 8% και 11% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη στεφανιαία νόσο, αντίστοιχα. Αυτό ισοδυναμεί με 113 λιγότερους θανάτους ανά 10.000 άτομα έτη για όλες τις αιτίες, 33 λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 23 λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο. Αλλά μια υψηλότερη πρόσληψη ALA συσχετίστηκε με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Βρέθηκε επίδραση δόσης-απόκρισης για τη διατροφική πρόσληψη του ALA και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μια αύξηση 1 γραμμάριο ημερησίως στην πρόσληψη ALA (ισοδύναμη με μία κουταλιά της σούπας λάδι κανόλα) συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερους κινδύνους θνησιμότητας.

Η αιτιότητα δεν μπορεί να καθοριστεί, ούτε οι ερευνητές μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο άλλοι άγνωστοι παράγοντες ή λάθη μέτρησης της πρόσληψης τροφίμων και θρεπτικών συστατικών να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους. Ωστόσο, η χρήση αυστηρών κριτηρίων ένταξης της μελέτης σε συνδυασμό με τη συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας της μελέτης υποδηλώνει ότι τα συμπεράσματά τους είναι ισχυρά. 

Ένα συνδεδεμένο άρθρο συνόψισε τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη διαφορετικών τύπων λιπαρών οξέων και το θάνατο. Παρά τις ευεργετικές επιδράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, προτείνει ότι οι συστάσεις για πρόσληψη πρέπει να γίνονται με προσοχή, επειδή η πρόσληψη του ALA μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτός ο κίνδυνος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Διαβάστε ακόμη...