Η πρόσληψη καρνιτίνης σχετίζεται με καλύτερη μεταγεννητική ανάπτυξη σε πολύ πρόωρα βρέφη

Ζήσης Ψάλλας

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kuopio δείχνει ότι η πρόσληψη καρνιτίνης τις πρώτες μεταγεννητικές εβδομάδες προάγει την καλύτερη ανάπτυξη και το μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου σε πολύ πρόωρα βρέφη.

Η καρνιτίνη είναι μια ένωση παρόμοια με τα αμινοξέα και η κύρια λειτουργία της στο σώμα είναι να μεταφέρει λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας στα μιτοχόνδρια για παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η καρνιτίνη μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Η καρνιτίνη λαμβάνεται από τη τροφή αλλά παράγεται επίσης από τον οργανισμό.

«Τα πολύ πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από τις τις 32 εβδομάδες κύησης κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανεπάρκεια καρνιτίνης λόγω περιορισμένων αποθεμάτων στους ιστούς, ανώριμης ενδογενούς σύνθεσης και ανεπαρκούς πρόσληψης από τη διατροφή. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης, έχουν επίσης αυξημένη ανάγκη για καρνιτίνη», είπε η Suvi Manninen ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Οι συσχετίσεις της πρόσληψης καρνιτίνης και των επιπέδων καρνιτίνης στο αίμα με την ανάπτυξη και το μέγεθος του εγκεφάλου των πρόωρων βρεφών δεν έχουν μελετηθεί στο παρελθό. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα καρνιτίνης των πρόωρων βρεφών σε τρία χρονικά σημεία και υπολόγισαν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της καρνιτίνης, κατά τις πέντε πρώτες μεταγεννητικές εβδομάδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις των επιπέδων καρνιτίνης στο αίμα και την διατροφή με την αύξηση του βάρους, του μήκους και της περιφέρειας της κεφαλής, καθώς και τις διαμέτρους του εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία.

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα καρνιτίνης;

«Τόσο το μητρικό γάλα όσο και τα βρεφικά παρασκευάσματα περιέχουν ποικίλες ποσότητες καρνιτίνης. Η παρεντερική διατροφή, δηλαδή τα θρεπτικά παρασκευάσματα που χορηγούνται ενδοφλεβίως, από την άλλη πλευρά, συνήθως δεν περιέχουν καρνιτίνη», είπε η επίκουρη καθηγήτρια και νεογνολόγος Ulla Sankilampi από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kuopio.

Είναι δυνατή η παρεντερική χορήγηση καρνιτίνης, αλλά τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της συμπλήρωσης καρνιτίνης παραμένουν αντιφατικά και δεν συνιστάται, γενικά, στις τρέχουσες οδηγίες παρεντερικής διατροφής για πρόωρα βρέφη.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το εάν η συμπλήρωση καρνιτίνης είναι απαραίτητη κατά την παρατεταμένη παρεντερική διατροφή και, από την άλλη πλευρά, εάν το μητρικό γάλα πρέπει να εμπλουτίζεται με καρνιτίνη σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διαιτητική θεραπεία των πρόωρων βρεφών».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nutrients.

Διαβάστε ακόμη...