Η περίπτωση των μεταβολικά υγιών παχύσαρκων ατόμων: Προστατεύονται από χρόνιες ασθένειες;

Ζήσης Ψάλλας

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια παχύσαρκα άτομα είναι μεταβολικά υγιή, ένα φαινόμενο αναφέρεται ως μεταβολικά υγιής παχυσαρκία. Ένα άτομο που είναι μεταβολικά υγιής παχύσαρκος έχει υγιή αρτηριακή πίεση, φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.

Μια αναδυόμενη συναίνεση είναι ότι, παρόλο που τα άτομα με υγιή μεταβολικά παχυσαρκία δείχνουν κάποια προστασία από χρόνιες ασθένειες, φαίνεται να είναι λιγότερο προστατευμένα από εκείνα που είναι υγιή και αδύνατα. Επιπλέον, η πλειονότητα αυτών των ατόμων τείνει να εξελίσσεται προς τη «μεταβολικά ανθυγιεινή παχυσαρκία», επί σειρά ετών, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και μπορεί να διαφοροποιήσει την μεταβολικά υγιή από την ανθυγιεινή παχυσαρκία είναι ο τρόπος με τον οποίο το λίπος κατανέμεται στο σώμα. Μια γενετική προδιάθεση για εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται υποδόριο λίπος, φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο.

 Τα άτομα με αυτή την προδιάθεση είναι κυρίως προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συσσωρεύουν υποδόριο σωματικό λίπος στους γοφούς και όχι στη μέση (σχήμα αχλαδιού). Προστατεύονται καλύτερα από το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα των οποίων το σωματικό λίπος βρίσκεται περισσότερο στην κοιλιά (σχήμα μήλου). Αντίθετα, τα παχύσαρκα άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης εμφανίζουν υπερβολική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά και μια προφλεγμονώδη κατάσταση που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις συνήθειες του τρόπου ζωής που διαφοροποιούν τις δύο κατηγορίες για να δουν εάν μπορεί να αποτραπεί η ανάπτυξη της μεταβολικά ανθυγιεινής παχυσαρκίας. Ένας παράγοντας είναι η άσκηση. Τα μεταβολικά υγιή παχύσαρκα άτομα εμπλέκονται σε τακτική σωματική δραστηριότητα σε μεγαλύτερο βαθμό. Το άλλο είναι η δίαιτα. Αν και οι διατροφικές μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί καταναλώνουν πιο υγιεινές δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες από σημαντικές διεθνείς μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, η παλιά συμβουλή ισχύει: η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας.

Διαβάστε ακόμη...