Ζήσης Ψάλλας
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν.
Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου ήταν ασυνεπή. Επομένως, μια ομάδα ερευνητών από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια μελέτη δεδομένων με ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για δεκαετίες.
Εξέτασαν τη σχέση του ιστορικού περιοδοντικής νόσου και απώλειας δοντιών με τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του γαστρικού συστήματος σε 98.459 γυναίκες από τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτριών (Nurses' Health Study: 1992-2014) και 49.685 άνδρες από τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας (Health Professionals Follow-up Study: 1988-2016).
Τα οδοντικά μέτρα, τα δημογραφικά στοιχεία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια παρακολούθησης και η αυτοαναφερόμενη διάγνωση του καρκίνου επιβεβαιώθηκε μετά από εξέταση ιατρικών αρχείων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια 22-28 ετών παρακολούθησης, υπήρχαν 199 περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου και 238 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου. Το ιστορικό περιοδοντικής νόσου συσχετίστηκε με 43% και 52% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου, αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με άτομα χωρίς απώλεια δοντιών, οι κίνδυνοι καρκίνου του οισοφάγου και του γαστρικού συστήματος για όσους έχασαν δύο ή περισσότερα δόντια ήταν επίσης υψηλότεροι -42% και 33%, αντίστοιχα.
Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, ακόμα και χωρίς απώλεια δοντιών ή απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου κατά 59% σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου και απώλειας δοντιών. Αντίστοιχα, αυτές οι δυο ομάδες ατόμων είχαν 50% και 68% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.