Η περιεκτικότητα των μυών σε λίπος προβλέπει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης

Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το επίπεδο λίπους στους μυς του σώματος -το λίπος των μυών- μπορεί να υποδηλώνει την πιθανότητα ενός ατόμου να εμφανίσει γνωστική έκπτωση καθώς γερνάει.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, η 5ετής αύξηση του λίπους που αποθηκεύτηκε στον μυ του μηρού ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το συνολικό βάρος, άλλες εναποθέσεις λίπους και μυϊκά χαρακτηριστικά (όπως μυϊκή δύναμη ή μάζα) και επίσης ανεξάρτητος από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου άνοιας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το μυϊκό λίπος σε 1.634 ενήλικες 69-79 ετών στα έτη 1 και 6 και αξιολόγησαν τη γνωστική τους λειτουργία στα έτη 1, 3, 5, 8 και 10. Αυξήσεις στη μυϊκή παχυσαρκία από το έτος 1 έως το έτος 6 συσχετίστηκαν με ταχύτερη και μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για μαύρους και λευκούς άνδρες και γυναίκες.

«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η μυϊκή παχυσαρκία παίζει μοναδικό ρόλο στη γνωστική εξασθένηση, διαφορετικό από αυτόν άλλων τύπων λίπους ή άλλων μυϊκών χαρακτηριστικών», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Caterina Rosano, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

«Αν ισχύει αυτό, τότε το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε πώς το μυϊκό λίπος και ο εγκέφαλος "συνομιλούν" μεταξύ τους και εάν η μείωση της μυϊκής παχυσαρκίας μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας».

Διαβάστε ακόμη...