Η παχυσαρκία σε σχήμα μήλου σχετίζεται με καταιγίδα κυτοκινών και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με COVID-19

Ζήσης Ψάλλας

Μερικοί ασθενείς με COVID-19 βιώνουν ένα επικίνδυνο συμβάν που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκινών», το οποίο περιλαμβάνει σοβαρή φλεγμονή, επηρεάζει δραματικά την αναπνοή και οδηγεί σε θάνατο. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς θα υποστούν αυτό το συμβάν, καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου.

«Κατά τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρατηρήσαμε ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς με κοιλιακό λίπος έτειναν να εμφανίζουν πιο σοβαρές ασθένειες και χειρότερα αποτελέσματα», λέει ένας από τους κύριους συγγραφείς, ο Tadashi Hosoya. «Ως εκ τούτου, υποθέσαμε ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λιπώδους ιστού τροφοδότησε συστηματικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις στην COVID-19 και θα μπορούσε να είναι δείκτης για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου».

Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους παχύσαρκων ποντικών: τα ποντίκια ob/ob, τα οποία είναι επιρρεπή στο να βάλουν λίπος στην κοιλιά και τα ποντίκια db/db, τα οποία βάζουν λίπος παντού. Η σηματοδότηση της λεπτίνης, η οποία ρυθμίζει την όρεξη, είναι μειωμένη και στους δύο τύπους ποντικιών, με αποτέλεσμα να γίνονται παχύσαρκα από την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτοί οι δύο τύποι παχύσαρκων ποντικών καθώς και μη παχύσαρκα ποντίκια ελέγχου μολύνθηκαν στη συνέχεια με SARS-CoV-2 και οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποντίκια για φλεγμονή, τραυματισμός των πνευμόνων και θάνατο.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ εντυπωσιακά», εξηγεί ο Shinsuke Yasuda, ανώτερος συγγραφέας. «Τα ποντίκια ob/ob πέθαναν όλα μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2, ενώ τα περισσότερα από τα μη παχύσαρκα ποντίκια ελέγχου ή ακόμη και τα παχύσαρκα ποντίκια db/db επέζησαν».

Τα ποντίκια ob/ob παρήγαγαν περισσότερους προφλεγμονώδεις παράγοντες από τα ποντίκια db/db. Είναι σημαντικό ότι ο αποκλεισμός μιας συγκεκριμένης, της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), βελτίωσε τα ποσοστά επιβίωσης σε αυτά τα παχύσαρκα ποντίκια.

Να σημειωθεί ότι τα «άπαχα» ποντίκια ob/ob που μπορούν να δημιουργηθούν δίνοντάς τους ένα προληπτικό συμπλήρωμα λεπτίνης, επιβίωναν από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 πιο συχνά από τα παχύσαρκα ποντίκια. Ωστόσο, η χορήγηση λεπτίνης αφού τα ποντίκια είχαν ήδη γίνει παχύσαρκα δεν τα βοήθησε να επιβιώσουν.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο υπερβολικός λιπώδης ιστός σχετίζεται με την ενεργοποίηση της καταιγίδας κυτοκινών και την καθυστερημένη εξάλειψη του ιού SARS-CoV-2, προβλέποντας έτσι τη θνησιμότητα», είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...