Η παχυσαρκία πρέπει να μετονομαστεί για να βελτιωθεί η θεραπεία και η πρόληψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ζήσης Ψάλλας

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε για την παχυσαρκία για να βελτιώσουμε την κατανόηση της νόσου από το κοινό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές στο University College Cork (UCC) και στο Πανεπιστήμιο Galway ζητούν τη μετονομασία της «παχυσαρκίας» προκειμένου να βοηθήσουν το κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο της παχυσαρκίας και να προωθήσουν την πρόοδο στη θεραπεία και την πρόληψή της.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σύγχυση σχετικά με τον όρο «παχυσαρκία», που επί του παρόντος μπορεί να αναφέρεται στην ασθένεια της παχυσαρκίας ή σε ένα εύρος ΔΜΣ ή σε συνδυασμό των δύο.

Η Δρ. Margaret Steele, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCC, και ο καθηγητής Francis Finucane, Ενδοκρινολόγος και Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Galway, διερεύνησαν διαφορετικές ή αντικρουόμενες κατανοήσεις του όρου «παχυσαρκία».

Οι ερευνητές προτείνουν ότι είναι καιρός να επανεξεταστεί εάν ο όρος μεταδίδει την πραγματικότητα αυτής της περίπλοκης ασθένειας που επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικούς, γενετικούς, φυσιολογικούς, συμπεριφορικούς και αναπτυξιακούς παράγοντες, και όχι στο σωματικό βάρος ή στο ΔΜΣ.

Νέα φάρμακα για τον έλεγχο της όρεξης δημιουργούν εκπληκτική ζήτηση παγκοσμίως, αλλά οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να αποστέλλονται στο πίσω μέρος της ουράς με την εσφαλμένη υπόθεση ότι δεν χρειάζονται το φάρμακο τόσο όσο οι ασθενείς με διαβήτη. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σαφέστερη ορολογία θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας.

Η Δρ. Margaret Steele είπε: «Η εστίασή μας θα πρέπει να είναι στην υποκείμενη παθοφυσιολογία και όχι στο μέγεθος του σώματος. Για τα άτομα με τη νόσο της παχυσαρκίας, η θεραπεία δεν είναι προαιρετική ή καλλυντική. Ένας διαφορετικός διαγνωστικός όρος όπως "χρόνια νόσος που βασίζεται στην παχυσαρκία" θα μπορούσε μεταφέρει με μεγαλύτερη σαφήνεια τη φύση αυτής της ασθένειας και αποφεύγει τη σύγχυση και το στίγμα που μπορεί να προκύψει αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο "παχυσαρκία", ο οποίος έχει γίνει συνώνυμος με το μέγεθος του σώματος».

Ο καθηγητής Francis Finucane περιέγραψε τις νέες οδηγίες του Ιατρικού Συμβουλίου της Ιρλανδίας που προειδοποιεί τους γιατρούς να μην χρησιμοποιούν το Ozempic για την παχυσαρκία ως ηθικά προβληματική. Ο Finucane είπε: «Η σεμαγλουτίδη έχει εγκριθεί ως θεραπεία για την παχυσαρκία, όπως και για τον διαβήτη. Υπάρχει μια βαθιά στιγματιστική ιδέα εκεί έξω ότι τα άτομα με παχυσαρκία αναζητούν μια εύκολη διέξοδο, ότι αυτά τα φάρμακα παρέχουν μια εναλλακτική λύση χαμηλής προσπάθειας Αλλά για τα άτομα που ζουν με τη νόσο της παχυσαρκίας, αυτά τα φάρμακα δεν καθιστούν περιττή την αλλαγή συμπεριφοράς, ούτε την καθιστούν εύκολη -απλώς την καθιστούν δυνατή».

 

Διαβάστε ακόμη...