Η παχυσαρκία και η μεταβολική υγεία μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, οι μεταβολικά μη υγιείς «μορφές» παχυσαρκίας συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχεδόν 800.000 Ευρωπαίων συμμετεχόντων μαζί με τη μεταβολική τους υγεία. Για να προσδιορίσουν τη μεταβολική υγεία ενός ατόμου συνέλεξαν δεδομένα για την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη και τα τριγλυκερίδια.

Στη συνέχεια, ταξινόμησαν σε έξι διαφορετικές ομάδες τους συμμετέχοντες:

  • μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι (6,8% των ατόμων)
  • μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι (3,4%)
  • μεταβολικά μη υγιείς υπέρβαροι (15,4%)
  • μεταβολικά υγιείς υπέρβαροι (19,8%)
  • μεταβολικά μη υγιείς κανονικού βάρους (12,5%)
  • μεταβολικά υγιείς κανονικού βάρους (42,0%)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεταβολικά μη υγιείς γυναίκες με παχυσαρκία είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, σε σύγκριση με τις μεταβολικά υγιείς γυναίκες κανονικού βάρους.

Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτές οι γυναίκες είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού.

Για τους μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκους άνδρες, υπήρχε 2,6 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του νεφρού, 85% μεγαλύτερος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και 32% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος και του ορθού, σε σύγκριση με τους μεταβολικά υγιείς άνδρες κανονικού βάρους. Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι άνδρες είχαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τόσο οι μεταβολικά υγιείς όσο και οι μη υγιείς υπέρβαροι άνδρες είχαν σχεδόν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλού μυελώματος -ένας καρκίνος του αίματος. Ωστόσο, οι μεταβολικά υγιείς και μη υγιείς παχύσαρκοι άνδρες δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτόν τον καρκίνο -ένα περίεργο εύρημα.

Η Δρ. Holly Lofton, ειδικός στην ιατρική για την παχυσαρκία και διευθύντρια του ιατρικού προγράμματος διαχείρισης βάρους στο NYU Langone Health, είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που μελετήθηκαν είναι εντυπωσιακός. «Αυτή η μελέτη έδωσε μια βαθμολογία με βάση την παρουσία υπέρτασης, αυξημένης γλυκόζης και υψηλών τριγλυκεριδίων σε σχεδόν 800.000 Ευρωπαίους», δήλωσε η Lofton. «Αυτός είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός ατόμων για μελέτη».

Διαβάστε ακόμη...