Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), την ώρα που η κυβέρνηση της Βρετανίας προετοιμάζεται να υιοθετήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας και έχει και ο ίδιος χάσει βάρος μετά την εισαγωγή του στη μονάδα εντατικής θεραπείας αφού προσβλήθηκε από τον covid-19.

Η έκθεση της PHE αναφέρει ότι όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματα (BMI) 30 με 35 έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, με το ποσοστό να αυξάνει στο 90% για όσους έχουν BMI άνω του 40, σε σχέση με τους ανθρώπους με υγιές βάρος.

Τα άτομα με BMI άνω του 30 θεωρούνται υπέρβαρα, με την PHE να αναφέρει ότι σχεδόν το 63% των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν ή να νοσήσουν σοβαρά από covid-19, όπως και από άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες», τόνισε η Άλισον Τέντστοουν επικεφαλής διατροφολόγος της PHE.

Την Παρασκευή ο Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να χάσουν βάρος, με δημοσιεύματα του Τύπου να αναγγέλλουν ότι η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει περιορισμούς στις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η Σούζαν Τζεμπ καθηγήτρια Διαιτολόγιας και Υγείας του Πληθυσμού στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι θα χαρεί αν ο Τζόνσον παραδεχθεί την έκταση της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Βρετανία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Ήρθε στο προσκήνιο με τον covid-19, όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό, όμως δεν είχε βρεθεί ποτέ στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης», σχολίασε η Τζεμπ.

Διαβάστε ακόμη...