Ζήσης Ψάλλας
Κατά την ενηλικίωση, οι αρσενικοί χιμπατζήδες σχηματίζουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτοί οι δεσμοί μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Σε μια νέα μελέτη που εξετάζει πότε και με ποιον αναπτύσσονται αυτοί οι δεσμοί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες συνδέονται συχνότερα με τα μητρικά τους αδέρφια αλλά και ηλικιωμένα αρσενικά, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών τους πατέρων.
Ο Sandel και η ομάδα του μελέτησαν τις κοινωνικές σχέσεις 18 εφήβων και νεαρών ενηλίκων (12-21 ετών) αρσενικών χιμπατζήδων στο Ngogo στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντα, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 12 ετών, δηλαδή όταν οι χιμπατζήδες αρχίζουν να ταξιδεύουν ανεξάρτητα από τις μητέρες τους, οι αρσενικοί σχηματίζουν ισχυρές φιλίες με άλλους αρσενικούς στις κοινότητές τους. Αυτές οι σχέσεις κυμαίνονται από οικειότητα, από τη σύνδεση στην ίδια υποομάδα, όπου ταξιδεύουν, ξεκουράζονται και τρέφονται μαζί. Ξοδεύουν χρόνο σε μια πιο σφιχτή ομάδα και περιποιούνται ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώνντας τα δάχτυλά τους για να χτενίζουν τα μαλλιά του άλλου.
Μέσω παρατήρησης και δειγματοληψίας κοπράνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεότερα αρσενικά τείνουν να συσχετίζονται και να περνούν τον περισσότερο χρόνο κοντά στους μητρικούς αδελφούς τους. Μερικοί δεσμοί ήταν μεταξύ ομοτίμων. Ωστόσο, πολλές από τις στενότερες σχέσεις τους ήταν με ηλικιωμένους, "συνταξιούχους" άνδρες, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού πατέρα τους.
Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη από τη σύνδεση με ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αρσενικό, σημείωσαν οι ερευνητές. Τα μεγαλύτερα αρσενικά είναι καλά συνδεδεμένα στην κοινότητα αλλά δεν ανταγωνίζονται πλέον για μια θέση στην ιεραρχία.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τους μηχανισμούς για το πώς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σχέσεις πατέρα-γιου. Όμως, το γεγονός ότι υπάρχει μια σχέση υποδηλώνει ότι τέτοιοι δεσμοί μπορούν να προκύψουν χωρίς το γνωστό δεσμό μεταξύ των γονέων και χωρίς ο πατέρας να έχει φροντίσει τους απογόνους του, δύο παράγοντες που θεωρούνται σημαντικοί για τις σχέσεις πατέρα-γιού στον άνθρωπο.
Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Primatology.