Η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη προσθέτει στοιχεία σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της παρατεταμένης ορθοστασίας. Συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ περισσότερων από 7.000 εργαζομένων στο Οντάριο, που παρακολουθήθηκαν σε μια περίοδο 12 ετών, σε διαφορετικούς τύπους επαγγελμάτων.

Εν συντομία, ομαδοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη θέση σώματος της εργασίας τους. Οι κατηγορίες ήταν: εργαζόμενοι που κάθονταν ως επί το πλείστον, εργαζόμενοι που ήταν κυρίως όρθιοι, εργαζόμενοι που χρησιμοποιούσαν συνδυασμό καθίσματος, ορθοστασίας και περπατήματος και εργαζόμενοι που χρησιμοποιούσαν άλλους τύπους στάσεων σώματος, όπως σκύψιμο ή γονάτισμα. 

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατά κύριο λόγο στέκονται στη δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τα άτομα που κατά κύριο λόγο κάθονται. Αυτό συνέβη ακόμη και αφού ελήφθη υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών παραγόντων υγείας (ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας, κατάστασης μετανάστη και οικογενειακής κατάστασης) και το είδος της εργασίας που εκτελείται (π.χ. σωματικές απαιτήσεις, πρόγραμμα βάρδιας). Ο αυξημένος κίνδυνος για όσους στέκονται στη δουλειά τους σε σύγκριση με τους καθιστούς εξακολουθούσε να υπάρχει αφού ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, ο ελεύθερος χρόνος, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μεταξύ των ερωτηθέντων που στέκονταν πολύ στη δουλειά τους (6,6%) ήταν παρόμοια με τη συχνότητα καρδιακών παθήσεων μεταξύ των εργαζομένων που κάπνιζαν σε καθημερινή βάση (5,8%) ή εκείνων που ήταν παχύσαρκοι (6,9%).

Για όσους μπορεί να αναρωτιούνται εάν το όρθιο γραφείο τους αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, η σύντομη απάντηση είναι «Όχι». Το επίκεντρο της μελέτης ήταν η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά, χωρίς ευκαιρίες για κάθισμα και όχι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν γραφεία και κάθονται όταν αισθάνονται κουρασμένοι -σε αντίθεση με εκείνους σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία, όπως υπάλληλοι παντοπωλείου ή μάγειρες.

Με βάση τη μελέτη αυτή και άλλες, θα ήταν συνετό να επικεντρωθείτε σε τρόπους μείωσης του χρόνου ορθοστασίας σε ορισμένα επαγγέλματα. Στη μελέτη, τα άτομα των οποίων οι δουλειές περιλαμβάνουν όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν σε πωλήσεις και σέρβις, μάγειρες, διακομιστές τροφίμων και ποτών και ταμίες τραπεζών.

 

Διαβάστε ακόμη...