Η ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και μπορεί να αναζωογονήσει τα κύτταρά μας

Ζήσης Ψάλλας

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κάθαρση των γερασμένων» κυττάρων -δυσλειτουργικών κυττάρων που συσσωρεύονται καθώς γερνάμε και προκαλούν βλάβες στους ιστούς- βελτιώνει την υγιή διάρκεια ζωής στα ποντίκια. 

Η έρευνα εξέτασε τύπους γονιδίων που αλλάζουν τα επίπεδα έκφρασής τους. Αποκάλυψε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές συμβαίνουν στα γονίδια που ρυθμίζουν τον τρόπο κατασκευής του «αγγελιοφόρου RNA», που μεταφέρει τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο DNA στον κυτταρικό μηχανισμό μέσω του οποίου δημιουργούνται οι πρωτεΐνες.

Στο ανθρώπινο κύτταρο, οι πρωτεΐνες γνωστές ως «RNA splicing factors» καθορίζουν ποιο αγγελιαφόρο RNA μπορεί να κατασκευαστεί από δομικά στοιχεία RNA σε μια διαδικασία γνωστή ως RNA splicing (συρραφή). Η ικανότητα των κυττάρων να το κάνουν αυτό περιορίζεται με τη γήρανση. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν αυτή η απώλεια είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης γερασμένων κυττάρων στους ιστούς ή κάτι άλλο που συμβαίνει παράλληλα με τη γήρανση μέχρι τώρα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Cell Biology, έδειξε ότι η φυσική ουσία ρεσβερατρόλη μπορεί να αναζωογονήσει τα γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα στοχεύοντας στη συρραφή του RNA. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια. Μπορεί να επηρεάζει πολλαπλές κυτταρικές οδούς. 

Τα γερασμένα ανθρώπινα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ανάλογα ρεσβερατρόλης παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Τα μοτίβα συρραφής του RNA επαναφέρθηκαν γρήγορα σε αυτά που παρατηρήθηκαν στα νεαρά κύτταρα και στη συνέχεια οι γερασμένες καλλιέργειες άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά. 

Η περιορισμένη συρραφή έχει σοβαρές επιπτώσεις πέρα ​​από την ικανότητα των κυττάρων να διαιρούνται και τον τρόπο με τον οποίο οι ιστοί αντιμετωπίζουν το στρες. Περιορίζει τις κυτταρικές αποκρίσεις, συμβάλλοντας δυνητικά στην αυξημένη ευθραυστότητα που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης σε πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς θεωρού ότι το πεδίο της συρραφής του RNA είναι πλέον ώριμο για λεπτομερή μελέτη. Τα κύτταρα σε ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν γεράσει πιθανώς εξακολουθούν να έχουν διακυβευτεί. Η περιορισμένη συρραφή μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος μηχανισμός για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Διαβάστε ακόμη...