Η Όμικρον μπορεί να αποφεύγει τα εξουδετερωτικά αντισώματα – Τι σημαίνει αυτό για την ανοσία;

Θάνος Ξυδόπουλος

Με την εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται γρήγορα, όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό ή μια προηγούμενη μόλυνση είναι αρκετή για να μας προστατεύσει από τη μόλυνση ή την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας.

Οι πρώιμες μελέτες -όλες εξακολουθούν να είναι προδημοσιεύσεις, οπότε δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί επίσημα από άλλους επιστήμονες- υποδηλώνουν ότι η Όμικρον αντιμετωπίζεται λιγότερο καλά από την υπάρχουσα ανοσία. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η χορήγηση μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου μπορεί να προσφέρει προστασία. Έτσι, τα άσχημα νέα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι, αλλά τα καλά νέα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με προσοχή. 

Αναπόφευκτα, οι πρώτες αναφορές έχουν επικεντρωθεί στα πιο γρήγορα προσβάσιμα δεδομένα, που είναι η ποσότητα των αντισωμάτων που έχουν οι άνθρωποι στο αίμα τους και είναι ικανά να εξουδετερώσουν τη νέα παραλλαγή.

Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν σταθερά ότι η Όμικρον μπορεί να ξεφύγει από αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε μεγάλο βαθμό: η μείωση της εξουδετέρωσης στα διπλοεμβολιασμένα άτομα είναι κάπου μεταξύ 10-40 φορές σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Τούτου λεχθέντος, σε άτομα που είχαν λάβει δύο εμβόλια και είχαν επίσης μολυνθεί, το επίπεδο εξουδετέρωσης της Όμικρον ήταν υψηλότερο.

Σε προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν προηγούμενες μορφές του ιού, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συσχετίστηκαν καλά με τα επίπεδα προστασίας -μεγαλύτερη εξουδετερωτική δραστηριότητα ισοδυναμεί με καλύτερη προστασία. Αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι όπως την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο ιός.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι πολλοί άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων εξακολουθούν να προστατεύονται επαρκώς, ιδιαίτερα από σοβαρή ασθένεια ακόμη και με τις νεότερες παραλλαγές όπως η Δέλτα. Μπορεί να διαπιστωθεί ότι το ίδιο ισχύει και με την Όμικρον. Αυτό είναι πιθανό επειδή τα εξουδετερωτικά αντισώματα που επιτίθενται και ακυρώνουν τον ιό είναι μόνο ένα μέρος της ανοσολογικής απόκρισης. Υπάρχουν επίσης δεσμευτικά αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται στον ιό ή σε μολυσμένα κύτταρα για να τα επισημάνουν σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού για καταστροφή, και τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα μνήμης, τα οποία μπορούν να επιτεθούν απευθείας στον ιό και να παράγουν περισσότερα αντισώματα για να τον καταπολεμήσουν.

Ακόμη και με αρχική απουσία αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό, αυτοί οι μηχανισμοί παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας -άγνωστο πόσο- έναντι της μόλυνσης ή της συμπτωματικής νόσου. Αυτό ίσως είναι αρκετό για να μειώσει την πιθανότητα η Όμικρον να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και να περιορίσει τον αντίκτυπό του στα συστήματα υγείας.

Δύο από τις πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση ενός εμβολίου για την COVID αυξάνει δραματικά τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της ευρέως διαδεδομένης παραλλαγής Δέλτα και ότι αυτό αυξάνει επίσης την εξουδετέρωση της παραλλαγής Όμικρον. Μια από αυτές τις αναφορές (ένα δελτίο τύπου από την Pfizer) υποδηλώνει ότι μια ενισχυτική δόση μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτη αύξηση στην εξουδετέρωση της Όμικρον.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις μελέτες αποκαλύπτει ότι η μειωμένη εξουδετέρωση της Όμικρον μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο οι άλλοι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να παρέχουν προστασία. Ενώ το τμήμα του ιού που στοχεύουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα -η πρωτεΐνη ακίδας- έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Όμικρον, τα κομμάτια στα οποία εστιάζουν οι άλλοι μηχανισμοί ανοσία μάλλον δεν επηρεάζονται τόσο άσχημα.

Υπάρχει η ελπίδα ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, και μετά από μια ενισχυτική δόση, θα προστατεύονται με τις άλλες ανοσοποιητικές άμυνες που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμείωτες. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να μετρηθεί η προστασία.

Συνολικά, λοιπόν, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο εμβολιασμός ή η προηγούμενη μόλυνση θα πρέπει να παρέχει κάποια προστασία έναντι της Όμικρον και ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η προστασία θα πρέπει να αυξηθεί με μια αναμνηστική δόση εμβολίου.

Το κρίσιμο μήνυμα από αυτές τις πρώτες μελέτες είναι ότι χρειάζονται ακόμα πολλές επιπλέον πληροφορίες για την εκτίμηση του κινδύνου. Χρειάζονται επίσης μελέτες για την ικανότητα των άλλων προστατευτικών μηχανισμών (Τ κύτταρα, δεσμευτικά αντισώματα). Και πρέπει να μάθουμε πόσο αυτοί οι μηχανισμοί ενισχύονται από μια τρίτη δόση εμβολίου.

 

Διαβάστε ακόμη...