Η νόσος COVID-19 επάγει την δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση

H νόσος COVID-19 επάγει την δημιουργία αυτοαντισωμάτων και αυτοάνοσων νόσων όπως η ψωρίαση, γεγονός μας θυμίζει ότι η σύγχρονη άποψη για την δημιουργία της νόσου είναι αυτή της αλληλεπίδρασης γενετικοεπιγενετικού και περιβαλλοντικού παράγοντα (εσωτερικού-μικροβίωμα) και εξωτερικού-ύφους ζωής, διευκρίνισε ο  Δρ.Γιώργος Μπέλλος, Γενικός /Οικογενειακός Ιατρός, Επιδημιολόγος, Συντονιστής Δ/ντής Κ.Υ Κορωπίου Αττικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης  κατά τη διάρκεια webinar  του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ» το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Leo και Φαρμασερβ-Λίλλυ.

Μελέτες μας δείχνουν, συνέχισε ο κος Μπέλλος, ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή και ύφος ζωής με επάρκεια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία όχι μόνον θωρακίζουν το ανοσοποιητικό κυρίως μέσω προάσπισης υγιούς η συμβιωτικού μικροβιώματος άλλα υποβοηθούν στην σωστή ανοσογονικότητα των εμβολίων όπως των Mrna, που τόσο αναγκαία και ασφαλή πλέον χαρακτηρίζονται μέσα από την χρήση τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι στην επιφυλακτικότητα που αρχικά είχε εκφρασθεί σχετικά με την αποκρισιμότητα και ασφάλεια των νέων εμβολίων τύπου Mrna, μελέτες πολύ πρόσφατες πραγματικής ζωής όπως της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας Αφροδισιολογίας και από μεγάλα πανεπιστήμια εξωτερικού όπως Stanford και Harvard όπου τονίζεται η δυνατότητα αναμνηστικών δόσεων 3  και 4 αν χρειασθεί, ιδιαίτερα στους ψωριασικούς ασθενείς με απόλυτη ασφάλεια πάντοτε όμως μετά συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, κατέληξε ο ειδικός. 

Αρκετά συχνά ο πληθυσμός των ανθρώπων με ψωρίαση αντιμετωπίζουν κοινωνικά την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης από τους συνανθρώπους τους που από μόνο του αποτελεί έναν βασικό ψυχοπιεστικό κοινωνικό παράγοντα. Αυξημένα διαζύγια, επαγγελματικές δυσκολίες, απομόνωση μέσα στις σχέσεις, σεξουαλικές σχέσεις και επιπτώσεις στις οικογένειες είναι μερικές ακόμα κοινωνικές επιδράσεις. Συχνά οι άνθρωποι με ψωρίαση ξεχνούν πως πολλά από τα ψυχολογικά τους συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Για παράδειγμα τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα είναι: χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα κόπωσης, ενοχή, ντροπή, απελπισία, αλκοολισμός & δημιουργία αρνητικών μηχανισμών άμυνας. Ως κοινωνία χρωστάμε την καθημερινή υπενθύμιση πως όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά και χρειάζονται μόνο σωστή διαχείριση, τόνισε η κα Βασιλική Οσάνα, Ψυχοθεραπεύτρια, MS στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.

Η πανδημία μας «γνώρισε» ένα νέο είδος άγχους. Μάθαμε πως είναι να βιώνουμε πένθος χωρίς να έχουμε πραγματικά χάσει κάποιον άνθρωπο, αλλά χάνοντας την ελευθερία και τον έλεγχο που είχαμε στις ζωές μας. Αυτό το αίσθημα πένθους περιγράφουν οι άνθρωποι που βιώνουν έντονα άγχος μέσα στην πανδημία ανεξάρτητα από lockdowns. 

Ένα ακόμα μάθημα της πανδημίας ήταν πως η διαδικτυακή θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να λάβουμε βοήθεια καθώς και πως η οικοδόμηση της πνευματικής μας δύναμης είναι ένας απύθμενος δρόμος. 

Ποιες είναι μερικές πιθανές παρεμβάσεις; Επενδύουμε στις σχέσεις, στη ρουτίνα μιας και  ο εγκέφαλος μας αγαπά την πρόβλεψη και την τάξη, επενδύουμε επίσης στην ανθεκτικότητα, στην ψυχοθεραπεία και τέλος στα δίκτυα υποστήριξης. Θυμίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά πως η αξία μας δεν εξαρτάται από το δέρμα μας  επεσήμανε η κα Οσάνα.

H ασφάλεια των ασθενών με χρόνια νοσήματα είναι μεγάλης σημασίας . Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι παραπάνω  από το να μη νοσούμε με COVID-19, ανέφερε η κα Δέσποινα Τοπάλη, Επισκέπτρια Υγείας, Msc Συντονίστρια του Δικτύου Αγωγής Υγείας 3ης ΥΠΕ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ ΠΣΕΥ.

Oι ασθενείς με ψωρίαση την δύσκολη αυτή εποχή θα πρέπει να συνεχίσουν να επικοινω- νούν με τον θεράποντα γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του.. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 αλλά και για όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό  όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

Τα μέτρα υγιεινής, η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία κ.τ.λ. αλλά και η αυτοφροντίδα (προστασία και φροντίδα του σώματος, διαχείριση του στρες ,καλός και ποιοτικός ύπνος) θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας των ασθενών με Ψωριασικά Νοσήματα κατέληξε η κα Τοπάλη. 

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το δέρμα αλλά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Προσβάλλει κατά μέσο όρο το 1,5%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα 2/3 των ασθενών πάσχουν από ήπια μορφή και το 1/3 από μέτρια έως σοβαρή μορφή της νόσου. Η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα από τους άνδρες.

Διαβάστε ακόμη...