Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2

Θάνος Ξυδόπουλος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και έτσι επηρεάζουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ως συνέπεια αυτών των ασθενειών αυξάνονται οι αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ, επομένως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η διαταραχή άνοιας ενός ατόμου με σχεδόν 100% ακρίβεια είναι μέσω αυτοψίας, ανάλυσης δειγμάτων εγκεφάλου κάτω από μικροσκόπιο, επομένως ο καλύτερος τρόπος την έρευνα σε αυτό το θέμα είναι μέσω μελετών που βασίζονται σε αυτοψίες όπου μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι τα άτομα είχαν σωστές διαγνώσεις. Και αυτή είναι η προσέγγιση της παρούσας μελέτης.

Διερευνήθηκε εάν η εμφάνιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη διέφερε μεταξύ των ατόμων που είχαν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με αγγειακή άνοια. Η έρευνα βασίστηκε σε 268 ασθενείς μετά το θάνατό τους, ηλικίας άνω των 65 ετών. Αναλύθηκαν δείγματα εγκεφάλου για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση Αλτσχάιμερ ή αγγειακής άνοιας. Χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Διαβήτη, προσδιορίστηκε αν τα άτομα αυτά είχαν υπέρταση ή διαβήτη ή και τα δύο.

Βρέθηκε υψηλή συχνότητα τόσο της υπέρτασης όσο και του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων με αγγειακή άνοια. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ όμως εμφάνισαν σαφώς χαμηλότερη συχνότητα των δύο ασθενειών.

Στην ομάδα με Αλτσχάιμερ, το 37% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 74% στην ομάδα με αγγειακή άνοια. Το 12% της ομάδας με Αλτσχάιμερ υπέφερε από διαβήτη, σε σύγκριση με το 31% στην ομάδα με αγγειακή άνοια. Μεταξύ των Σουηδών, το 16% άνω των 65 ετών έχουν διαβήτη. Κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι με το να έχετε Αλτσχάιμερ έχετε χαμηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη ή με τον διαβήτη έχετε χαμηλότερο κίνδυνο να πάθετε Αλτσχάιμερ.

Παρά αυτά τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση και να αποφύγετε να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Αυτοί είναι παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, την κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Τα ευρήματα μπορούν να αυξήσουν τη γνώση σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και τους τύπους άνοιας.

Διαβάστε ακόμη...