Η νέα τεχνική εμφύτευσης του SING IMT για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Μία πρωτοποριακή τεχνική, που δίνει ελπίδες σε όλους όσοι έχουν απωλέσει την κεντρική τους όραση, κυρίως λόγω προχωρημένης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, εφαρμόστηκε στο  ΟΜΜΑ – Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η τεχνική βασίζεται σε έναν ειδικό τηλεσκοπικό φακό – μινιατούρα, που τοποθετείται στον οφθαλμό και μεγεθύνει την εικόνα που βλέπει το μάτι, προβάλλοντας την σε υγιή ιστό. Η εμφύτευση του SING IMT (Smaller Incision New Generation Implantable Miniaturized Telescope) γίνεται μόνο στον έναν οφθαλμό, με μία προηγμένη τεχνολογικά συσκευή, ώστε να καταφέρει εισχωρήσει σε αυτόν μέσα από την μικρότερη δυνατή οπή. Το μέγεθος του SING IMT είναι 4 x 4,5 χιλιοστά. 

Αυτή τη στιγμή τοποθετείται σε ασθενείς με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου ή σε σταθεροποιημένη υγρού τύπου. Ωστόσο, μελλοντικά θα χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις που ευθύνονται για την καταστροφή της κεντρικής όρασης.

Οι ασθενείς, που έχουν υποβληθεί στην επέμβαση, εκπαιδεύονται από εξειδικευμένο επιστήμονα πως να χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο και να κινούνται στο χώρο με αυτό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την εμφύτευση του SING IMT βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή, αφού μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα, να κινείται καλύτερα στο χώρο και να αυτοεξυπηρετείται. 

Το ένθεμα έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί σε ασθενείς στο Metropolitan, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και τώρα για πρώτη φορά σε Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, στο  ΟΜΜΑ – Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σχετικά με το ΟΜΜΑ – Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το ΟΜΜΑ – Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες διαγνωστικές και χειρουργικές Οφθαλμολογικές κλινικές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1990 ως οφθαλμολογικό κέντρο παραπομπής ασθενών, αλλά εδραιώθηκε ως υψηλών προδιαγραφών Οφθαλμολογικό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας.

Είναι η υλοποίηση ενός οράματος για μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη αντιμετώπιση του οφθαλμολογικού ασθενούς. Δημιουργήθηκε από 100 καταξιωμένους οφθαλμίατρους, εξιδεικευμένους σε συγκεκριμένους τομείς της οφθαλμολογίας.

Διαβάστε ακόμη...