Η μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει την Ευρώπη μετά την Κίνα: Αύξηση κρουσμάτων παιδιών σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία

Αύξηση-σοκ των κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά, παρόμοιας με εκείνη που σαρώνει την ηπειρωτική Κίνα, αναφέρουν χώρες στην Ευρώπη.

Στην Ολλανδία σχεδόν 80 ανά 100.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως δεκαπέντε ετών νοσηλεύθηκαν με πνευμονία την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ξέσπασμα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγειονομικών Υπηρεσιών (NIVEL), όταν πέρυσι στην κορύφωση της σεζόν της γρίπης τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 60 ανά 100.000 παιδιά.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά ανέφερε και η Σουηδία, ενώ χθες ήρθε η σειρά της Δανίας με το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων της χώρας, το Statens Serum Institut (SSI) να αναφέρει τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε επιδημικές διαστάσεις τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και να προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση όταν χειμωνιάσει για τα καλά.

Καμία εξήγηση για τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας

Αξιωματούχοι Υγείας δεν έχουν ακόμη δώσει μια εξήγηση για το ξέσπασμα και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον η αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Ευρώπη συνδέεται με εκείνη των λοιμώξεων του αναπνευστικού που σαρώνει την Κίνα.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι Υγείας έχουν πει ότι δεν βρέθηκαν «νέα ή ασυνήθιστα παθογόνα» στα κρούσματα πνευμονίας, αποδίδοντας την αύξησή τους σε γνωστούς ιούς, όπως εκείνος της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) το μυκόπλασμα της πνευμονίας (ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις), ο ρινοϊός και ο αδενοϊός, τους οποίους απέφευγαν τα παιδιά στα δύο χρόνια του lockdown στην Κίνα.

Μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία στα τέλη του 2022 στην Κίνα το κύμα της μυστηριώδους πνευμονίας είναι ουσιαστικό το πρώτο στην ασιατική χώρα.

Έντονες ανησυχίες για την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο με κατάμεστα από άρρωστα παιδιά -αλλά και ενήλικες – νοσοκομεία του Πεκίνου και άλλων περιοχών της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ιατρική κοινότητα ανά την υφήλιο.

Ο ΠΟΥ σε μια σπάνια κίνηση ζήτησε δημοσίως από τις Αρχές της Κίνας να παράσχουν στοιχεία για ξεσπάσματα πνευμονίας, που μέχρι στιγμής αποδείχθηκε ότι οφείλονταν σε γνωστούς ιούς.

«Ζητήσαμε συγκρίσεις με πριν την πανδημία και τα κύματα που βλέπουν τώρα, η κορύφωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο εκείνη το 2018-2019. Αυτό δεν συνιστά ένδειξη ενός νέου παθογόνου. Είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό το οποίο αντιμετώπισαν οι περισσότερες χώρες πριν από ένα με δύο χρόνια», ανέφερε η Μαρία Φαν Κέρκοβε, διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ.

«Αυτό το φαινόμενο αναπνευστικών λοιμώξεων μετά από lockdown αναφέρεται ενίοτε ως “χρέος ανοσίας”», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου. «Από τη στιγμή που στην Κίνα επιβλήθηκε πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια και σκληρότερο lockdown απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ήταν αναμενόμενο να είναι τέτοιου μεγέθους τα κύματα μετά την έξοδο από το lockdown στην Κίνα», πρόσθεσε.

Έκκληση ειδικών για προετοιμασία των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη

Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στην περίπτωση π.χ. της Ολλανδίας, όπου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία είχαν αρθεί μήνες νωρίτερα σε σύγκριση με την Κίνα.

Ο δρο Τζόζεφ Αμπάνι, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά αρκετά για την «ανησυχητική» πνευμονία, αλλά τόνισε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε αν πρόκειται για κάποιο νέο στέλεχος ή μετάλλαξη υπάρχοντος ιού. Αυτή η γνώση διαμορφώνει τις προβλέψεις μας για την εξάπλωση και την λοιμογόνο ικανότητά του. Αν πρόκειται για νέο ιό, τότε μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά με πιθανώς υψηλότερη λοιμογόνο ικανότητα και έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό», δήλωσε στην αμερικανική έκδοση της Daily Express.

Από την πλευρά της η δρ Βερόνικα Ματουτίτε, ειδικός Υγείας, είπε ότι κατά τη γνώμη της το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ – πόλεις με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια – ίσως είναι τα πρώτα σημεία εισόδου της ασθένειας στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη...