Η MSD στη μάχη κατά του Covid-19 με τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες

Η MSD δεσμεύεται πλήρως να αναπτύξει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία COVID-19 σε διεθνές επίπεδο. Μέσω της επιστήμης και της συνεργασίας θα βρούμε την απάντηση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

H MSD ανακοίνωσε τρεις νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς επιστημονικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού SARS–COV-2 και την πρόληψη και θεραπεία της νόσου που προκαλείται από αυτόν, την COVID-19.

Ειδικότερα, η MSD ανακοίνωσε:

1. Την πρόθεση εξαγοράς της βιοτεχνολογικής εταιρείας Themis Bioscience, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσορυθμιστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο πλατφόρμα μετάδοσης μέσω φορέα που βασίζεται στον ιό της ιλαράς. Η τεχνολογία αυτή αρχικά αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, ένα διεθνούς εμβέλειας Ευρωπαϊκό ερευνητικό ινστιτούτο και παραχωρήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στην Themis για την ανάπτυξη επιλεγμένων αντιικών θεραπειών. Τον Μάρτιο η Themis προσχώρησε σε συνεργασία από κοινού με το Ινστιτούτο Pasteur και το Κέντρο Έρευνας Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ με την οικονομική υποστήριξη της Συμμαχίας για την Ανάπτυξη Καινοτομιών Προετοιμασίας κατά των Επιδημιών (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), για την ανάπτυξη υποψηφίων εμβολίων έναντι του SARS–CoV-2 για την πρόληψη της COVID-19. Η προτεινόμενη εξαγορά ενισχύει την προϋπάρχουσα συνεργασία των δύο εταιρειών και θα επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου. Το πειραματικό εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο της προ-κλινικής ανάπτυξης και οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εντός του 2020.

2. Συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό IAVI, ένα Μη Κερδοσκοπικό Ερευνητικό Οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στο χώρο της υγείας. Η νέα συνεργασία θα στοχεύει στην κλινική ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου κατά του SARS–CoV-2 για την πρόληψη της COVID-19. Το πειραματικό αυτό εμβόλιο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που βασίζεται στον ανασυνδυασμένο ιό της φυσαλιδώδους στοματίτιδας (rVSV), που απoτέλεσε τη βάση για το εμβόλιο της MSD κατά του ιού Έμπολα του Ζαϊρ ERVEBO® (Ebola Zaire Vaccine, Live), το οποίο είναι το πρώτο rVSV εμβόλιο που εγκρίθηκε για ανθρώπινη χρήση. Η MSD επίσης υπέγραψε συμφωνία με την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ για την παροχή οικονομικής υποστήριξης στα αρχικά στάδια αυτής της ερευνητικής προσπάθειας. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε προ-κλινική φάση έρευνας με τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2020.

3. Συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Ridgeback Biotherapeutics, για την επίσπευση της κλινικής ανάπτυξης της υποψήφιας αντιιικής θεραπείας EIDD-2801, μιας από του στόματος πειραματικής θεραπείας, που αποσκοπεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή διαφόρων ιών RNA μεταξύ των οποίων και ο SARS–COV-2 και η οποία βρίσκεται σε αρχικά στάδια κλινικών μελετών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Με αφορμή τις νέες πρωτοβουλίες της Εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD, κ. Kenneth C. Frazier, δήλωσε:

«Ως μια εταιρία που διακρίνεται για την εξειδίκευση της και την ιστορία ανακαλύψεων στα εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση Λοιμωδών Νόσων, γνωρίζουμε ότι η MSD έχει την ευθύνη να συμμετάσχει στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας για την ανεύρεση λύσεων ώστε να τερματίσει αυτήν την πανδημία. Η MSD έχει δεσμευτεί πλήρως να αναπτύξει μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία COVID-19 από τη στιγμή της αναγνώρισης της και γνωρίζουμε ότι η επιτυχία θα απαιτήσει παγκόσμια συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών και πολλά άλλα. Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που σηματοδοτούμε την κορύφωση της άμεσης, επιμελούς και συντονισμένης προσπάθειάς μας να εντοπίσουμε ορισμένες από τις πλέον υποσχόμενες λύσεις για αυτή την παγκόσμια πρόκληση και να διαθέσουμε τους πόρους μας για να επιταχύνουμε το αποτέλεσμά τους. Θα διασφαλίσουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες που ανακοινώνουμε έχουν τους πόρους, την προσοχή και προσήλωση που απαιτεί η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Η COVID-19 είναι μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Η MSD σκοπεύει να κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο ή φάρμακο που αναπτύσσουμε για αυτήν την πανδημία ευρέως προσβάσιμο και προσιτό παγκοσμίως και τώρα εργαζόμαστε για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όπως μόλις αποδείξαμε με το εμβόλιό μας για τον Έμπολα, όταν ο κόσμος χρειάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει νέες και τρομακτικές προκλήσεις, η MSD θα κάνει αυτό που χρειάζεται. Παρότι η πρόκληση αυτής της πανδημίας είναι τεράστια, γνωρίζουμε ότι η επιστήμη και η συνεργασία θα θριαμβεύσουν, όπως έκαναν και πριν. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα κερδηθεί αυτή η μάχη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιστήμη είναι στο πλευρό μας, ότι η συνεργασία είναι ήδη σε καλό στάδιο και ότι μαζί, θα επικρατήσουμε απέναντι στον ιό».

Σχετικά με την MSD

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, η MSD, μια βιο-φαρμακευτική εταιρεία με ηγετική θέση παγκοσμίως, ανακαλύπτει φάρμακα και εμβόλια για τις πιο σοβαρές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη την αποστολή της να ερευνά για να προσφέρει περισσότερη και καλύτερη ζωή. MSD είναι η εμπορική επωνυμία της εταιρείας Merck & Co., Inc., με έδρα το Kenilworth, Ν.J., στις ΗΠΑ. Μέσω των προϊόντων μας -συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμβόλια, βιολογικές θεραπείες και κτηνιατρικά φάρμακα- και με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες προσφέρουμε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς. Παράλληλα, δέσμευσή μας είναι η αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη, μέσω πολιτικών, προγραμμάτων και συνεργασιών που υλοποιούμε.

Σήμερα, η MSD συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την ανακάλυψη και εξέλιξη θεραπειών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν «απειλητικές» ασθένειες για τη ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως, όπως ο καρκίνος, οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, οι μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ιών HIV και Έμπολα καθώς και οι πρώτο- εμφανιζόμενες ασθένειες ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr και να ακολουθήσετε τον λογαριασμό μας στο Τwitter , στο linkedin, στο youtube , στο facebook και σε facebook & Instagram για ότι αφορά τον τομέα των εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη...