Η μπύρα αυξάνει την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου

Ζήσης Ψάλλας

Όπως το κρασί, και η μπύρα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Οι μη αλκοολούχες μπύρες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς πρόσφατα, αλλά είναι αυτά τα ποτά και υγιεινά;

Σε μια πιλοτική μελέτη, ερευνητές αναφέρουν στο ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι σε σύγκριση με το μικροβίωμα πριν από τη δοκιμή, οι άνδρες που έπιναν είτε μια αλκοολούχα είτε μη αλκοολούχα lager καθημερινά είχαν ένα πιο ποικίλο σύνολο μικροβίων του εντέρου, κάτι που μπορεί να μειώσει την κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί περιστοιχίζουν τις ανθρώπινες γαστρεντερικές οδούς, επηρεάζοντας την ευημερία του ξενιστή τους. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν υπάρχουν περισσότεροι τύποι βακτηρίων, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η μπύρα περιέχει ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, καθώς και μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποικιλία των μικροβίων στο ανθρώπινο έντερο.

Μια προηγουμένως δημοσιευμένη «διασταυρούμενη» μελέτη έδειξε ότι σε άνδρες και σε γυναίκες που κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager για 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους αυξήθηκε. Πολλοί από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους ήταν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που ήπιαν μια αλκοολούχα εκδοχή της μπύρας, και δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Λίγες κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει αυτό το ζήτημα, και έτσι η Ana Faria και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα έβρισκαν παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες σε ένα διαφορετικό τύπο μελέτης -ένα παράλληλο, τυχαιοποιημένο σχέδιο δοκιμών- με δύο ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων.

Σε αυτή τη διπλή τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έπιναν περίπου 330 ml υγρών αλκοολούχων ή μη αλκοολούχων lager μαζί με το δείπνο για 4 εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες ορού για την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αλλά στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων, και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων, υποδεικνύοντας μια βελτίωση στην εντερική υγεία.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να διαφέρουν από αυτά της προηγούμενης μελέτης λόγω των διαφορετικών σχεδίων των δοκιμών και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες.

Διαβάστε ακόμη...