Η μιτοχονδριακή λειτουργία παίξει σημαντικό ρόλο σε σοβαρές ασθένειες

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές στο Karolinska Institutet δείχνει ότι ένα σημαντικό μόριο μέσα στα μιτοχόνδρια επηρεάζει τη λειτουργία τους σε ποντίκια και μύγες φρούτων. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προσθέτει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με ανεξερεύνητες τροποποιήσεις πρωτεϊνών.

Σε κάθε κύτταρο του σώματος υπάρχει ένα όργανο που ονομάζεται μιτοχόνδριο, το οποίο μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν ουσιαστικό μέρος του μεταβολισμού και όταν τα πράγματα πάνε στραβά μπορούμε να αναπτύξουμε σοβαρές ασθένειες.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Η μεθυλίωση είναι μια χημική τροποποίηση στην οποία μια ομάδα μεθυλίου (CH3) προστίθεται σε ένα μόριο, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Ένα μόριο που ονομάζεται S-Adenosylmethionine (SAM), επίσης γνωστό ως AdoMet, είναι ο κύριος δότης μεθυλομάδας εντός των κυττάρων και των μιτοχονδρίων.

«Μας ενδιαφέρει να μελετήσουμε αυτό το  μόριο αφού η παραγωγή του SAM αλλάζει στον καρκίνο και όταν γερνάμε», είπε η Anna Wredenberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, Karolinska Institutet.

Αφαιρώντας εντελώς το SAM από τα μιτοχόνδρια φρουτόμυγων και ποντικών, οι ερευνητές μπόρεσαν να μελετήσουν ποιες διεργασίες στα μιτοχόνδρια εξαρτώνται από τη μεθυλίωση.

Η μελέτη εντόπισε ποιες από τις μιτοχονδριακές πρωτεΐνες μεθυλιώνονται, πώς τις επηρεάζει η μεθυλίωση και πώς αυτές οι τροποποιήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Οι ερευνητές δείχνουν επίσης τις φυσιολογικές συνέπειες της έλλειψης τέτοιων αλλαγών. Ωστόσο, πολλές ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν.

«Η μελέτη μας έδωσε μια ένδειξη ότι ορισμένες τροποποιήσεις επηρεάζονται με τη διατροφή, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε εάν μπορούμε να αλλάξουμε μια παθολογική διαδικασία προς το καλύτερο», ανέφερε η Anna Wredenberg. «Μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει μόνο τις αλλαγές πρωτεϊνών, αλλά και άλλα μόρια μπορούν επίσης να τροποποιηθούν από το ενδομιτοχονδριακό SAM. Πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις τροποποιήσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο που παίζει αυτό το μόριο».

Διαβάστε ακόμη...