Τα νεφρά που μεταμοσχεύονται από αποβιώσαντες ασθενείς με Covid-19, έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στο λήπτη του μοσχεύματος και τα εν λόγω μεταμοσχευμένα νεφρά λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρα 'Αλβιν Γουί της Κλινικής του Κλίβελαντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Urology» της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης, αφορούσε 55 νεφροπαθείς (36 άνδρες και 19 γυναίκες) με μέση ηλικία 51 ετών που έκαναν μεταμόσχευση το 2021 και κανένας δεν εμφάνισε Covid-19 μετά την επέμβαση. Εξάλλου, 14 εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση όλα τα μεταμοσχευμένα νεφρά λειτουργούσαν καλά.
Τη στιγμή της μεταμόσχευσης, τα δύο τρίτα αυτών των ασθενών (το 67%) βρίσκονταν σε αιμοκάθαρση, ενώ ανάλογο ποσοστό είχαν εμβολιαστεί πλήρως (με δύο δόσεις). Από την άλλη, όλοι οι δότες των νεφρών – με μέση ηλικία 34 ετών – είχαν διαγνωστεί με Covid-19 κατά τις τελευταίες 11 εβδομάδες πριν από τον θάνατο τους.
Ήδη πριν από την πανδημία η προσφορά νεφρών προς μεταμόσχευση δεν μπορούσε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε εν μέσω πανδημίας, όταν εκδηλώθηκε διστακτικότητα για μεταμοσχεύσεις νεφρών από δότες θετικούς στον κορονοϊό. Όμως όπως δείχνει και η νέα έρευνα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο Γουί διαβεβαίωσε ότι «η χρήση νεφρών από δωρητές θετικούς στην Covid-19 είναι ασφαλής» και είπε ότι «είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε μεταμοσχεύσεις σε περισσότερους ανθρώπους». Τόνισε επίσης ότι «από την πλευρά των δωρητών, για τις οικογένειες των ασθενών που πέθαναν από Covid-19, η δωρεά και χρήση αυτών των σωτήριων οργάνων δίνει νόημα σε αυτούς τους παράλογους θανάτους που προκάλεσε η πανδημία».