Ζήσης Ψάλλας
Οι ερευνητές εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας κέρδους και της αποφυγής απώλειας.
Για την ανίχνευση των αντιδράσεων στα βάθη του εγκεφάλου, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε έναν μοναδικό πληθυσμό ασθενών με επιληψία στους οποίους οι επιστήμονες είχαν εισαγάγει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους για έλεγχο πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν την περιοχή του εγκεφάλου που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.
Ζητήθηκε από τους ασθενείς να παίξουν ένα παιχνίδι υπολογιστή που περιλάμβανε κινδύνους και ευκαιρίες και τα ηλεκτρόδια επέτρεψαν στους ερευνητές να καταγράψουν, με υψηλό επίπεδο ακρίβειας, τη νευρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, το συναίσθημα και τη μνήμη.
Καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στα νευρικά κύτταρα αμέσως μετά τη νίκη ή την απώλεια χρημάτων. Ζητήθηκε από τα άτομα να προσπαθήσουν να συλλέξουν χρήματα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα. Διαπιστώθηκε ότι οι νευρώνες στην περιοχή του εσωτερικού προμετωπιαίου φλοιού ανταποκρίθηκαν πολύ περισσότερο στην απώλεια παρά στην απόκτηση (ανταμοιβή) των χρημάτων.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή ανάληψης κινδύνων στην επόμενη κίνηση των παικτών επηρεάστηκε κυρίως από τη δραστηριότητα μετά την απώλεια στην περιοχή του ιππόκαμπου, η οποία σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη, αλλά και με το άγχος. Αυτό το εύρημα καταδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ των διεργασιών μνήμης και λήψης αποφάσεων όταν υπάρχει κίνδυνος (αγχωτικές καταστάσεις).
Η απώλεια κωδικοποιείται στον ιππόκαμπο (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη) και ο συμμετέχων που δραστηριοποιείται σε μια αγχωτική κατάσταση υψηλού κινδύνου προτιμούσε να είναι προσεκτικός και να αποφύγει να κερδίσει. Η εμπειρία της νίκης, ωστόσο, δεν κωδικοποιήθηκε στη μνήμη με τρόπο που επηρέασε την επιλογή της μελλοντικής συμπεριφοράς σε συνθήκες αβεβαιότητας. Αυτό το φαινόμενο εντοπίστηκε μόνο παρουσία υψηλού κινδύνου στην επόμενη κίνηση, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή σύνδεση με το άγχος.
"Καθόλη τη διάρκεια της ζωής, μαθαίνουμε να εξισορροπούμε το φόβο της απώλειας με την επιδίωξη κέρδους και μαθαίνουμε ποιος είναι ένας λογικός κίνδυνος να αναλάβουμε σε σχέση με το κέρδος βάσει προηγούμενων εμπειριών", είπαν οι ερευνητές.
Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.