Ζήσης Ψάλλας
Έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society (BCS) στο Μάντσεστερ, έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες αθλητές είχαν πιο άκαμπτη αορτή. Διαπιστώθηκε ότι η αγγειακή ηλικία της αορτής των ανδρών αθλητών ήταν σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία, ενώ οι αθλήτριες δεν έδειξαν διαφορά ηλικίας είτε η ηλικία της αορτής ήταν μικρότερη.
Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 300 «master» αθλητές ηλικίας άνω των 40 ετών που είχαν λάβει μέρος σε πάνω από 10 αγώνες αντοχής και είχαν ασκηθεί τακτικά για τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι μισοί από τους αθλητές ήταν άνδρες, ενώ οι άλλοι μισοί γυναίκες. Aποτελούνταν κυρίως από δρομείς αποστάσεων, αλλά περιλάμβανε επίσης ποδηλάτες, κολυμβητές και κωπηλάτες. Οι μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της ακαμψίας της αορτής των αθλητών -της μεγαλύτερης αρτηρίας στο ανθρώπινο σώμα, η οποία μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και τον εγκέφαλο.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι για τους μεγαλύτερους άνδρες αθλητές, η αορτή τους ήταν πιο άκαμπτη και, κατά μέσο όρο, 9,6 χρόνια πιο γερασμένη από τη χρονολογική τους ηλικία. Ωστόσο, για τις αθλήτριες, η αγγειακή ηλικία της αορτής τους ήταν περίπου ίδια με τη χρονολογική τους ηλικία.
Διερεύνησαν επίσης την αγγειακή ηλικία διαφορετικών τμημάτων της αορτής. Οι ερευνητές βρήκαν τη μεγαλύτερη διαφορά στην κατιούσα αορτή, η οποία είναι το τμήμα της αορτής που διατρέχει το στήθος. Για τους άνδρες αθλητές, αυτό ήταν κατά μέσο όρο 15 χρόνια πιο γερασμένο από τη χρονολογική τους ηλικία. Αλλά για τις αθλήτριες ήταν, κατά μέσο όρο, 6 χρόνια νεότερο.
Η Δρ. Rebecca Hughes που ηγήθηκε της μελέτης, λέει ότι «προηγούμενες μελέτες για τη μακροχρόνια άσκηση αντοχής επικεντρώθηκαν κυρίως στους άνδρες, επομένως υπάρχει μικρή διαθέσιμη έρευνα που μελετά πώς επηρεάζονται οι αθλήτριες».
«Η έρευνά μας έδειξε ότι στους master αθλητές, η αορτή είναι γενικά πιο άκαμπτη στους άνδρες και η αγγειακή τους ηλικία είναι επομένως μεγαλύτερη. Αλλά για τις γυναίκες, είδαμε ένα εκπληκτικά αντίθετο εύρημα, καθώς ορισμένες περιοχές της αορτής τους ήταν αρκετά χρόνια νεότερες από τη χρονολογική τους ηλικία. Στους μη αθλητές, η σκλήρυνση της αορτής σχετίζεται με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις. Το πώς αυτό το εύρημα ισχύει για τον πιθανό κίνδυνο στους αθλητές δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό, επομένως θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να εντοπιστούν ποιοι θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».