Η λιποπρωτεΐνη(α) αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπιάζουσας στεφανιαίας νόσου

Ζήσης Ψάλλας

Τα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης (α), μια παραλλαγή της «κακής χοληστερόλης» στην κυκλοφορία του αίματος, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για υποτροπιάζουσα στεφανιαία νόσο (ΣΝ) σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης διάρκειας 16 ετών.

Αυτό το εύρημα προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία μιας σχέσης μεταξύ αυξημένης Lp(a) και κινδύνου υποτροπιάζουσας στεφανιαίας νόσου», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, αναπληρωτής Καθηγητής Leon Simons, από τη Σχολή Κλινικής Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίδνεϊ. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι άτομα που έχουν ήδη παρουσιάσει στεφανιαία νόσο διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για άλλο συμβάν. Τα νέα μας αποτελέσματα δείχνουν ότι νέες θεραπείες σε εξέλιξη που στοχεύουν στη μείωση της αυξημένης Lp(a) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπιάζουσας νόσου. Το κλινικό όφελος της θεραπείας για τη μείωση της αυξημένης Lp(a) δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί».

Η στεφανιαία νόσος είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου. Εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στενεύουν από τη συσσώρευση λιπώδους υλικού μέσα στα τοιχώματά τους. Είναι η πιο κοινή αιτία καρδιακής προσβολής και είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος ανδρών και των γυναικών παγκοσμίως.

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε εάν η αυξημένη Lp(a) είναι προγνωστική για ένα δεύτερο ή επαναλαμβανόμενο συμβάν. Συμμετείχαν 607 Αυστραλοί ηλικίας 60 ετών και άνω, όλοι με επικρατούσα στεφανιαία νόσο, που παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια ως μέρος της μελέτης Dubbo. Υπήρχαν 399 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

  • Η μέση τιμή της Lp(a) σε άτομα που είχαν υποτροπιάζον επεισόδιο ΣΝ ήταν 130 mg/L, σε σύγκριση με 105 mg/L σε όσους δεν είχαν.
  • Το 26% των ατόμων που είχαν υποτροπιάζον επεισόδιο ΣΝ -και το 19% αυτών που δεν είχαν- είχαν επίπεδα Lp(a) >300 mg/L.
  • Το 18% των ατόμων που είχαν υποτροπιάζον επεισόδιο ΣΝ -και το 8% όσων δεν είχαν- είχαν επίπεδα Lp(a) >500 mg/L.

Σε ηλικιωμένους με προηγούμενη ΣΝ, η αυξημένη Lp(a) στο κορυφαίο 20% της κατανομής του πληθυσμού (>355 mg/L) προέβλεπε κατά 53% επιπλέον κίνδυνο υποτροπιάζοντος επεισοδίου ΣΝ, σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο 20% των κατανομή πληθυσμού (<50 mg/L) για 16 χρόνια παρακολούθησης. Αυτή η πρόβλεψη ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Current Medical Research & Opinion.

 

Διαβάστε ακόμη...