Η κοιλιοκάκη συνδέεται με χημικούς ρύπους

Ζήσης Ψάλλας

Τα αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη στους νέους.

Σύμφωνα με ερευνητές του NYU Grossman School of Medicine που ηγήθηκαν της μελέτης, τα άτομα με αυτή την ανοσολογική διαταραχή έχουν σοβαρές αντιδράσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και του φουσκώματος, όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. 

Γράφοντας στο περιοδικό Environmental Research, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι παιδιά και νεαροί ενήλικες με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων στο αίμα -και με υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που σχετίζονται με φυτοφάρμακα που ονομάζονται διχλωρο διφαινυλο διχλωροαιθυλένια (DDEs)- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη από εκείνα χωρίς υψηλά επίπεδα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχαν διαφορές φύλου για κοιλιοκάκη που σχετίζεται με τοξικές εκθέσεις. Για τις γυναίκες, που αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων, η υψηλότερη από την κανονική έκθεση σε φυτοφάρμακα σήμαινε ότι είχαν τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Οι νεαρές γυναίκες με αυξημένα επίπεδα αντικολλητικών χημικών, γνωστά ως υπερφθορο αλκύλια ή PFA, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως το Teflon, είχαν πέντε έως εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιοκάκη.

Οι νεαροί άνδρες, από την άλλη πλευρά, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με την ασθένεια εάν είχαν αυξημένα επίπεδα επιβραδυντικών στη φωτιά χημικών ουσιών, πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες ή PBDE.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η προέλευση της κοιλιοκάκης, η οποία προσβάλλει έναν στους 100 ενήλικες παγκοσμίως, ειναι σε μεγάλο βαθμό γενετική και μεταβιβάζεται από τους γονείς στους απογόνους.

Εάν περαιτέρω μελέτες δείξουν παρόμοιες συνδέσεις, τέτοια αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως απόδειξη ότι οι υποκείμενες αιτίες για πολλές αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να μην είναι μόνο γενετικές αλλά και περιβαλλοντικές. Τα άτομα με γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8 είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης με κοιλιοκάκη.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών στο αίμα 30 παιδιών και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 3 έως 21 ετών, οι οποίοι διαγνώστηκαν πρόσφατα με κοιλιοκάκη στο Παιδικό Νοσοκομείο NYU Langone Hassenfeld. Τα αποτελέσματα των δοκιμών συγκρίθηκαν με αυτά 60 άλλων νέων παρόμοιας ηλικίας, φύλου και φυλής.

Διαβάστε ακόμη...