Αυξημένη βιολογική ηλικία κατά 8 χρόνια έχουν οι γυναίκες που κάθονται περισσότερες από 10 ώρες καθημερινά σύμφωνα με έρευνα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις 1.481 γυναικών μεγαλύτερων από 64 ετών και βρήκαν μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Αυτή η πρόωρη γήρανση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως, έστω και μισή ώρα γυμναστικής την ημέρα, όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κηπουρική είναι αρκετά για να αντιστρέψουν τη ζημιά που προκαλεί μία ημέρα καθισιού.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λένε ότι πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους οι άνθρωποι που δεν κινούνται, οι οποίοι είναι και πολλοί.
Για παράδειγμα, πιλότοι, ταξιτζήδες, οδηγοί και υπάλληλοι γραφείου περνάνε τουλάχιστον το 75% της ημέρας τους καθιστοί.
Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
Για τις ανάγκες νέας έρευνας η εν λόγω επιστημονική ομάδα παρακολούθησε γυναίκες και το πόσο κινούνταν για μία εβδομάδα και βρήκε ότι όσες 79χρονες κινούνταν λιγότερο είχαν μεγαλύτερη βλάβη στα κύτταρά τους.
Βρήκαν ότι τα τελομερή στο DNA τους (που χρησιμεύουν στο να προστατεύουν τα χρωμοσώματα από την καταστροφή) ήταν κοντύτερα όταν οι γυναίκες ακολουθούσαν καθιστική ζωή.
Ουσιαστικά οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα τελομερή καθορίζουν τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων. Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι όσες γυναίκες γυμνάζονται 30 λεπτά την ημέρα αντιστρέφουν αυτή τη διαδικασία.