Η κατανόηση του τρόπου που οι γυναίκες περιγράφουν τον πόνο κάνει ταχύτερη μια διάγνωση

Ζήσης Ψάλλας

Ο πόνος είναι υποκειμενικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επικοινωνία του πόνου της ενδομητρίωσης είναι μια τέτοια πρόκληση. Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι παθολόγοι γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν την κοινή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να αναφέρουν τον πόνο της ενδομητρίωσης, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από μια διάγνωση. Αυτό διερεύνησε μια πρόσφατη . 

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, εξετάστηκαν 131 γυναίκες με ενδομητρίωση. Ρωτήθηκαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μιλώντας για τον πόνο τους με τους γιατρούς. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι αισθάνονταν ότι δεν ακούγονταν όταν προσπάθησαν να περιγράψουν τα συμπτώματά τους. Συχνά ένιωθαν αποθαρρυμένες από το να μιλήσουν και κάποιες ένιωθαν εκφοβισμό. Αυτό όχι μόνο έθετε προκλήσεις για την αποτελεσματική επικοινωνία του πόνου στον/στην γιατρό τους, αλλά έκανε επίσης τις γυναίκες να αισθάνονται ότι ο πόνος τους δεν γίνεται αποδεκτός.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτού του είδους η ακύρωση από επαγγελματίες υγείας σχετίζεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη σε ασθενείς με ενδομητρίωση. Αποκάλυψε επίσης ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν μεταφορές και παρομοιώσεις για να περιγράψουν τον πόνο τους. Οι πιο συνηθισμένες μεταφορές ήταν αυτές που επικαλούνται τη βία. Για παράδειγμα, μια επαναλαμβανόμενη μεταφορά που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να περιγράψουν τον πόνο τους ήταν «σαν να με μαχαιρώνει επανειλημμένα κάποιος με ένα μεγάλο μαχαίρι». Άλλες κοινές μεταφορές συνέκριναν τον πόνο με τη ζέστη, «όπως να έχεις μια καυτή καυτή τσιμπίδα μέσα στο στομάχι σου» ή «ένα μπαλόνι μέσα μου που σπρώχνει τα πάντα». Ενώ αυτές οι μεταφορικές εκφράσεις δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γενικούς ιατρούς για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, η γλώσσα εξακολουθεί να παρέχει μια καλή ένδειξη του τύπου και της έντασης του πόνου που βιώνεται.

Οι ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από 11 γιατρούς, ρωτώντας πώς αξιολογούν τον ύποπτο πόνο της ενδομητρίωσης και πώς οι ασθενείς τους μιλούν για τέτοια συμπτώματα. Στη συνέχεια τους παρουσίασαν τη μεταφορική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν συνήθως οι γυναίκες για να περιγράψουν τον πόνο της ενδομητρίωσης. Τρεις από τους γενικούς γιατρούς ανέφεραν ότι αρχικά δεν θα υποψιάζονταν ενδομητρίωση εάν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεταφορές και παρομοιώσεις. Ένας γιατρός είπε ότι θα συσχετίζει από εδώ και πέρα «περισσότερο τον πόνο τύπου κράμπας» με την ενδομητρίωση.

Διαβάστε ακόμη...