Ζήσης Ψάλλας
Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι το μπρόκολο περιέχει ορισμένα μόρια που συνδέονται με έναν υποδοχέα που βοηθά στην προστασία της επένδυσης του λεπτού εντέρου, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ασθενειών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Gary Perdew, το τοίχωμα του λεπτού εντέρου επιτρέπει στο νερό και τα θρεπτικά συστατικά να περάσουν στο σώμα, αλλά αποτρέπει άλλα σωματίδια των τροφών και τα βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Ορισμένα κύτταρα που επενδύουν το έντερο -τα εντεροκύτταρα που απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά, τα καλυκοειδή κύτταρα (goblet cells), που εκκρίνουν ένα προστατευτικό στρώμα βλέννας στο εντερικό τοίχωμα και τα κύτταρα Paneth που εκκρίνουν λυσοσώματα που περιέχουν πεπτικά ένζυμα- βοηθούν στη ρύθμιση αυτής της δραστηριότητας και στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation, ο Perdew και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ορισμένα μόρια που βρίσκονται στο μπρόκολο και ονομάζονται συνδέτες υποδοχέα υδρογονανθράκων αρυλίου, συνδέονται με τον υποδοχέα AHR (aryl hydrocarbon receptor), μια πρωτεΐνη που ανήκει στους παράγοντες μεταγραφής. Με αυτή τη δέσμευση ξεκινά μια ποικιλία δραστηριοτήτων που επηρεάζει τις λειτουργίες των εντερικών κυττάρων.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές τάισαν μια πειραματική ομάδα ποντικών μια δίαιτα που περιείχε 15% μπρόκολο -ισοδυναμεί με περίπου 3,5 φλιτζάνια την ημέρα στον άνθρωπο- ενώ μια άλλη ομάδα ποντικιών ακολουθούσε την τυπική εργαστηριακή δίαιτα που δεν περιείχε μπρόκολο. Στη συνέχεια ανέλυσαν τους ιστούς των ζώων για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο ενεργοποιήθηκε ο υποδοχέας AHR, καθώς και τις συγκεντρώσεις βλέννας, μεταξύ άλλων, στις δύο ομάδες.
Τα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με μπρόκολο δεν είχαν δραστηριότητα AHR, που είχε ως αποτέλεσμα μια μεταβολή της λειτουργίας του εντερικού φραγμού, μειωμένο χρόνο διέλευσης της τροφής στο λεπτό έντερο, λιγότερο αριθμό καλυκοειδών κυττάρων, μειωμένη προστατευτική βλέννα, λιγότερα κύτταρα Paneth και παραγωγή λυσοσώματος και λιγότερο αριθμό εντεροκυττάρων.
«Η υγεία του εντέρου των ποντικών που δεν τρέφονταν με μπρόκολο διακυβεύτηκε με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες», είπε ο Perdew. «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το μπρόκολο, και πιθανώς άλλα τρόφιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές δέσμευσης του υποδοχέα AHR και ότι δίαιτες πλούσιες με μόρια που συνδέονται στον AHR συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου».