Η κατανάλωση μήλων, μούρων και τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Θάνος Ξυδόπουλος

Συχνά ακούμε ότι πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορούν να μας προστατέψουν από μια σειρά ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Μια , η οποία είναι μια από τις πιο λεπτομερείς μέχρι σήμερα, διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.801 άτομα στις ΗΠΑ, ηλικίας από 28 έως 62 ετών, για μια περίοδο 19,7 ετών. Υπολογίστηκε η κατανάλωσης φλαβονοειδών των συμμετεχόντων. Επίσης οι υπολογισμοί προσαρμόστηκαν όταν οι συμμετέχοντες άλλαξαν την ποσότητα των φλαβονοειδών που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη μακροχρόνια διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη δεν αναφέρει μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, ή εάν μια συγκεκριμένη ομάδα φλαβονοειδών συσχετίστηκε με ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα λιγότερα.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των φλαβονοειδών, οι συγγραφείς εξέτασαν την επίδραση διαφόρων τύπων τους. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας τριών κατηγοριών φλαβονοειδών (συγκεκριμένα φλαβονολών, ανθοκυανινών και πολυμερών φλαβονοειδών) είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερο κίνδυνο άνοιας. Οι φλαβονόλες και οι ανθοκυανίνες είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα μόνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα τρόφιμα που εξέτασαν περιελάμβαναν πορτοκάλια, τσάι, μήλα, βατόμουρα, αχλάδια και φράουλες. Το τσάι, τα μήλα και τα αχλάδια ειναι κοινές πηγές φλαβονολών και πολυμερών φλαβονοειδών. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στα μούρα και στο κόκκινο κρασί.

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι μελετών μπορούν να επηρεαστούν από πολλούς συγχυτικούς παράγοντες.

Η μελέτη ήταν σε θέση να δείξει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή κατά τη διάρκεια της ζωής ήταν ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη δεν ισχυρίζεται ότι τα φλαβονοειδή θεραπεύουν την άνοια, ούτε ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών από μόνη της την αποτρέπει. Η κατανάλωσή τους θα είναι ακόμη πιο ευεργετική παράλληλα με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η διαχείριση ενός υγιούς βάρους και η άσκηση.

Διαβάστε ακόμη...