Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αυξημένη μακροζωία

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την αποφυγή του καφέ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology. 

«Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, ο αλεσμένος, o στιγμιαίος καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν με μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία», δήλωσε ο καθηγητής Peter Kistler του Baker Heart and Diabetes Research Institute, στη Μελβούρνη, της Αυστραλίας. 

Η μελέτη αφορούσε 449.563 άτομα χωρίς αρρυθμίες ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και ανέφεραν πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν έπιναν συνήθως στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφές φίλτρου) ή καφέ χωρίς καφεΐνη. Στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από ένα, ένα, δύο έως τρία, τέσσερα έως πέντε και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα. 

Συνολικά 27.809 (6,2%) άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου που παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, η οποία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 14%, 27% και 11% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένα και στιγμιαία παρασκευάσματα, αντίστοιχα.

Καρδιαγγειακή νόσος διαγνώστηκε σε 43.173 (9,6%) άτομα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όλοι οι υπότυποι καφέ συσχετίστηκαν με μείωση των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Και πάλι, ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, που σε σύγκριση με την αποχή από τον καφέ συσχετίστηκε με 6%, 20% και 9% μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένο, στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχα.

Διαγνώστηκε αρρυθμία σε 30.100 (6,7%) άτομα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Ο αλεσμένος και ο στιγμιαίος καφές, αλλά όχι αυτός χωρίς καφεΐνη, συσχετίστηκε με μείωση των αρρυθμιών συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής. Σε σύγκριση με τους μη πότες, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα για αλεσμένο καφέ και δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα για στιγμιαίο καφέ, με 17% και 12% μειωμένους κινδύνους, αντίστοιχα.

 

Διαβάστε ακόμη...