Η κατανάλωση φράουλας μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους

Ζήσης Ψάλλας

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας συνδέθηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που παρουσιάστηκε στο Nutrition 2023, την ετήσια συνάντηση της American Society of Nutrition. Η μελέτη διεξήχθη από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που καταδεικνύει τα καρδιαγγειακά, μεταβολικά και γνωστικά οφέλη για την υγεία που έχουν οι φράουλες.

Η διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό σκεύασμα μελέτη διεξήχθη σε 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 66 έως 78 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 26 γραμμάρια σκόνης φράουλας, που ισοδυναμεί με δύο μερίδες φράουλες ημερησίως, ή μια σκόνη ελέγχου, για οκτώ εβδομάδες ο καθένας.

Μετά την κατανάλωση φράουλας, η ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας αυξήθηκε κατά 5,2%, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,6% και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε κατά 10,2%. Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 1,1% και στις δύο ομάδες. Κατά την κατανάλωση της σκόνης ελέγχου, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένα τριγλυκερίδια ορού.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φραουλών μπορεί να προάγει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση», δήλωσε η Shirin Hooshmand, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο και κύρια ερευνήτρια της μελέτης. «Είμαστε ενθαρρυμένοι ότι μια απλή διατροφική αλλαγή, όπως η προσθήκη φραουλών στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει αυτά τα αποτελέσματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Οι φράουλες είναι πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Εκτός από βιταμίνη C, περιέχουν θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες. Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έχουν συνδέσει την κατανάλωση φράουλας με βελτιώσεις σε αρκετούς δείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ολικής και LDL χοληστερόλης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης φράουλας και υγείας του εγκεφάλου έχει επίσης διερευνηθεί σε κλινικές όσο και πληθυσμιακές μελέτες.

Διαβάστε ακόμη...