Η καλή ενυδάτωση συνδέεται με την υγιή γήρανση

Ζήσης Ψάλλας

Οι ενήλικες που παραμένουν καλά ενυδατωμένοι φαίνεται να είναι πιο υγιείς, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές και πνευμονοπάθειες και ζουν περισσότερο από εκείνους που μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκή υγρά, σύμφωνα με μελέτη των National Institutes of Health (NIH) των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν από 11.255 ενήλικες σε μια περίοδο 30 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ των επιπέδων νατρίου στον ορό -τα οποία αυξάνονται όταν μειώνεται η πρόσληψη υγρών- και διαφόρων δεικτών υγείας. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου ορού στο υψηλότερο όριο ενός φυσιολογικού εύρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις και να εμφανίσουν σημάδια προχωρημένης βιολογικής γήρανσης από εκείνους με επίπεδα νατρίου στον ορό σε μεσαία όρια.

Η μελέτη επεκτείνει την έρευνα που δημοσίευσαν οι επιστήμονες τον Μάρτιο του 2022, η οποία βρήκε σχέση μεταξύ υψηλότερων ορίων φυσιολογικών επιπέδων νατρίου στον ορό και αυξημένων κινδύνων για καρδιακή ανεπάρκεια.

Και τα δύο ευρήματα προήλθαν από τη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), η οποία περιλαμβάνει επιμέρους μελέτες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαύροι και λευκοί ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ARIC ξεκίνησε το 1987 και βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ενώ διαμόρφωσαν τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία και την πρόληψή τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φυσιολογικού νατρίου ορού -με φυσιολογικά εύρη που κυμαίνονται μεταξύ 135-146 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L)- ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή.

Για παράδειγμα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό πάνω από 142 mEq/L είχαν 10-15% αυξημένες πιθανότητες να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία σε σύγκριση με το εύρος μεταξύ 137-142 mEq/L, ενώ επίπεδα άνω των 144 mEq/L συσχετίστηκαν με αύξηση 50%.

Ομοίως, τα επίπεδα 144,5-146 mEq/L συσχετίστηκαν με 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με το εύρος μεταξύ 137-142 mEq/L. Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό πάνω από 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή και περιφερική αρτηριακή νόσο, καθώς και χρόνια πνευμονική νόσο, διαβήτη και άνοια.

«Τα άτομα των οποίων το νάτριο ορού είναι 142 mEq/L ή υψηλότερο θα ωφεληθούν από την αξιολόγηση της πρόσληψης υγρών τους», είπε η Dmitrieva. 

 

Διαβάστε ακόμη...