Η κακή διατροφή μπορεί να μειώνει τη τεστοστερόνη στους άνδρες

Ζήσης Ψάλλας

Ο κίνδυνος ανεπάρκειας τεστοστερόνης είναι μεγαλύτερος σε άνδρες που είναι παχύσαρκοι και καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές. Αυτοί οι άνδρες έχουν υψηλή βαθμολογία στο δείκτη φλεγμονώδους διατροφής (DII: dietary inflammatory index), σύμφωνα με την έρευνα των Qiu Shi και Zhang Chichen, καθώς και συναδέλφων τους στην Κίνα.

Το 20-50% των ανδρών στις ΗΠΑ έχουν ανεπάρκεια τεστοστερόνης -ορίζεται ως επίπεδο τεστοστερόνης μικρότερο από 300 ng / dL (νανογραμμάρια ανά δέκατο του λίτρου). Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της τεστοστερόνης μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή λίμπιντο, μειωμένη ενέργεια, κακή συγκέντρωση και κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης σχετίζεται επίσης με χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια τεστοστερόνης με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν υψηλότερα επίπεδα προ-φλεγμονωδών κυτοκινών -μικρές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από κύτταρα κατά τη διάρκεια τραυματισμού, λοίμωξης ή ως απόκριση σε φλεγμονώδεις παράγοντες στο περιβάλλον. Ο δείκτης φλεγμονώδους διατροφής (DII) έχει αναδειχθεί ως εργαλείο για την εκτίμηση του φλεγμονώδους δυναμικού της διατροφής ενός ατόμου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ DII και ανεπάρκειας τεστοστερόνης σε 4.151 άνδρες οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια 24ωρη διατροφική συνέντευξη και υποβλήθηκαν σε τεστ τεστοστερόνης. Ο DII κάθε συμμετέχοντος υπολογίστηκε με βάση τη συνέντευξή του και το ιστορικό διατροφής.

Οι βαθμολογίες DII κυμαίνονταν από -5,05 (περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα) έως +5,48 (περισσότερα φλεγμονώδη). Για τους άνδρες με την πιο φλεγμονώδη διατροφή, οι πιθανότητες ανεπάρκειας τεστοστερόνης ήταν περίπου 30% υψηλότερες σε σύγκριση με τους άνδρες που ακολουθούσαν την πιο αντιφλεγμονώδη διατροφή. Οι συσχετίσεις παρέμειναν στατιστικά σημαντικές μετά την προσαρμογή για άλλα χαρακτηριστικά, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.

Σε μια πλήρως προσαρμοσμένη ανάλυση, ο κίνδυνος ανεπάρκειας τεστοστερόνης ήταν μεγαλύτερος σε άνδρες που ήταν παχύσαρκοι και είχαν υψηλότερο DII. 

Οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω μελέτες για την επαλήθευση μιας αιτιώδους σχέσης μεταξύ DII και ανεπάρκειας τεστοστερόνης. Υποστηρίζουν επίσης ότι η κατανάλωση αντιφλεγμονώδους διατροφής θα μπορούσε να είναι μια εφικτή μέθοδος για τη μείωση του συσσωρευμένου φλεγμονώδους φορτίου, οδηγώντας σε αύξηση της τεστοστερόνης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Urology.

Διαβάστε ακόμη...