Ζήσης Ψάλλας
Αυτοί που πίνουν καφέ το λένε εδώ και χρόνια και ένα πείραμα σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η καφεΐνη πράγματι βοηθάει κάποιον να παραμείνει ψύχραιμος σε αγχωτικές καταστάσεις. Επίσης η μελέτη εντόπισε τις νευροχημικές οδούς που εμπλέκονται στη διαδικασία. Όμως, ενώ η ίδια η έρευνα είναι σημαντική, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το άγχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση στα γεγονότα.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα της καφεΐνης, για παράδειγμα στην πρόληψη της κατάθλιψης. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποκάλυψε τις νευροχημικές οδούς που επιτρέπουν στην καφεΐνη να αποτρέψει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στον εγκέφαλο.
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αναστέλλει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο για τη χημική ουσία αδενοσίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι υποδοχείς ελέγχουν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες και ότι η συμπεριφορά που προκαλείται από το άγχος μπορεί να αντιστραφεί αναστέλλοντας τους υποδοχείς.
Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς γνωρίζουμε ότι το χρόνιο άγχος επηρεάζει πολύ τους ανθρώπους. Τα αγχωτικά γεγονότα μας κάνουν να έχουμε αρνητικές γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και συμπεριφορικές συνέπειες. Αν και η μελέτη αποκάλυψε κάτι συναρπαστικό για το πώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο χρόνιο άγχος, δεν είναι σίγουρο ότι η έρευνα αυή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο φάρμακο.
Στα ποντίκια, οι αγχωτικές καταστάσεις σε αυτό το πείραμα περιλάμβαναν κοινή χρήση χώρου διαβίωσης, στέρηση τροφής και νερού, κρύα λουτρά και κλουβιά με κλίση στις 45 μοίρες. Αυτά τα ποντίκια έδειξαν αναπάντεχες συμπεριφορές καθώς υπήρχανς νευρολογικές συνέπειες.