Η ιντερλευκίνη-17 παίζει βασικό ρόλο στη γήρανση του δέρματος

Μελέτη υπογραμμίζει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από την πρωτεΐνη IL-17 (ιντερλευκίνη-17) η οποία δημιουργεί μια φλεγμονώδη κατάσταση.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Έρευνας στη Βιοϊατρική της Μπαρτσελόνα, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Γονιδιωματικής Ανάλυσης (CNAG), ανακάλυψε ότι η κυτοκίνη IL-17 παίζει κεντρικό ρόλο στη γήρανση του δέρματος. Η IL-17 είναι ένα μόριο σηματοδότησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η γήρανση του δέρματος χαρακτηρίζεται από μια σειρά λειτουργικών αλλαγών που σταδιακά συμβάλλουν στην επιδείνωση και την ευθραυστότητά του που σχετίζεται με την ηλικία. Το γερασμένο δέρμα έχει μειωμένη ικανότητα αναγέννησης, κακή επουλωτική ικανότητα και μειωμένη λειτουργία φραγμού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging και περιγράφει τις αλλαγές που υφίστανται διαφορετικοί τύποι κυττάρων με τη γήρανση. Προσδιορίζει πώς ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο δέρμα εκφράζουν υψηλά επίπεδα της IL-17.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η IL-17 εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Η παρεμπόδιση της λειτουργίας αυτής της πρωτεΐνης επιβραδύνει την εμφάνιση διαφόρων ελλείψεων που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων ή τη διευκόλυνση της ανάκτησης του δέρματος μετά από χειρουργική επέμβαση.

«Η τεχνική της αλληλουχίας ενός κυττάρου μάς επέτρεψε να βουτήξουμε βαθιά στην πολυπλοκότητα των τύπων και παθήσεων των κυττάρων που σχηματίζουν το δέρμα και στο πώς αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής», είπαν οι ερευνητές. «Δεν βρήκαμε μόνο διαφορές στη σύνθεση του γερασμένου δέρματος, αλλά και αλλαγές στις καταστάσεις κυτταρικής δραστηριότητας. Ειδικότερα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έδειξαν συγκεκριμένα προφίλ σχετιζόμενα με την ηλικία, τα οποία θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε αναλύοντας χιλιάδες μεμονωμένα κύτταρα κάθε φορά».

Εκτός από μια μεγάλη ποικιλία επιθηλιακών κυττάρων, κυττάρων τριχοθυλακίων και άλλων συστατικών, το δέρμα φιλοξενεί επίσης κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της μόλυνσης και στην προστασία από διάφορες βλάβες. Η μελέτη περιγράφει πώς, κατά τη διάρκεια της γήρανσης, η παρουσία ορισμένων από αυτά τα ανοσοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα γάμμα δέλτα Τ, τα έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα και τα CD4+ Τ κύτταρα, αυξάνονται σημαντικά στο δέρμα. Τα ίδια κύτταρα αρχίζουν επίσης να εκφράζουν πολύ υψηλά επίπεδα της προφλεγμονώδους κυτοκίνης IL-17.

«Η γήρανση σχετίζεται με ήπια αλλά επίμονη φλεγμονή και, στο δέρμα, χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της IL-17, η οποία προκαλεί επιδείνωση του δέρματος», εξηγεί η Paloma Solá, πρώτη συγγραφέας της εργασίας.

Διαβάστε ακόμη...