Η IL-33 παίζει βασικό ρόλο στον αγώνα αντοχής του ανοσοποιητικού συστήματος

Θάνος Ξυδόπουλος

Όταν πρόκειται για χρόνιες λοιμώξεις και καρκίνο, ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει κεντρικό ρόλο στην άμυνά μας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανακάλυψαν ότι το κλειδί για την αντοχή των ανοσοκυττάρων στην αντιμετώπιση μιας χρόνιας λοίμωξης. Τα αποτελέσματά τους θέτουν τις βάσεις για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα μολυσμένα και μη φυσιολογικά κύτταρα πρέπει να φύγουν από τον οργανισμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προτού προκληθεί άλλη ζημιά. Αυτό είναι το καθήκον των κυττάρων που είναι γνωστά ως κυτταροτοξικά Τ κύτταρα. Το πώς αυτά τα κύτταρα καταπολεμούν τη χρόνια μόλυνση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον καθηγητή Daniel Pinschewer στο Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, σε συνεργασία με αρκετούς εθνικούς και διεθνείς εταίρους.

«Αυτά τα Τ κύτταρα μπορούν να εξειδικευτούν με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε ως ένα είδος σπρίντερ είτε ως δρομείς μαραθωνίου», εξηγεί ο Pinschewer. «Ωστόσο, οι τελευταίοι μπορούν επίσης να μετατραπούν σε σπρίντερ ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εξαλείψουν μια μόλυνση».

Οι χρόνιες λοιμώξεις είναι μια ειδική περίπτωση. Τα Τ κύτταρα ενεργοποιούνται και ταυτόχρονα εμφανίζεται μια ισχυρή φλεγμονώδης απόκριση. «Αυτό τείνει να "σοκάρει" τα Τ κύτταρα ώστε να εξελιχθούν σε σπρίντερ, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά μόνο βραχυπρόθεσμα για να αφαιρέσουν τα μολυσμένα κύτταρα», λέει ο Pinschewer. «Αλλά αν όλα τα Τ κύτταρα συμπεριφέρονταν έτσι, η άμυνα του ανοσοποιητικού θα είχε καταρρεύσει πολύ σύντομα».

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθεί να είναι σε θέση να παρέχει αρκετά Τ κύτταρα στον αγώνα αντοχής ενάντια στις χρόνιες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, ένας βιολογικός αγγελιοφόρος που ονομάζεται ιντερλευκίνη-33 (IL-33) παίζει βασικό ρόλο. Επιτρέπει στα Τ κύτταρα να παραμείνουν σε κατάσταση «αγώνα αντοχής». «Το IL-33 απομακρύνει το σοκ της φλεγμονής, ας το πούμε έτσι», εξηγεί η Δρ. Anna-Friederike Marx, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Επιπλέον, αυτός ο βιολογικός αγγελιοφόρος προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων στον αγώνα αντοχής, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι "δρομείς" για την καταπολέμηση της μόλυνσης. «Χάρη στην IL-33, υπάρχουν αρκετά κυτταροτοξικά Τ κύτταρα γύρω για μεγάλη απόσταση που μπορούν ακόμα να κάνουν ένα τελικό σπριντ μετά τον μαραθώνιό τους».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της θεραπείας των χρόνιων λοιμώξεων όπως η ηπατίτιδα C. Η IL-33 θα μπορούσε να χορηγηθεί για να υποστηρίξει μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. Στο ίδιο πλαίσιο, η IL-33 θα μπορούσε να είναι ένα κλειδί για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, για να επιτρέψει στα Τ κύτταρα να διεξάγουν μια αποτελεσματική και μακροχρόνια επίθεση κατά των καρκινικών κυττάρων.

Διαβάστε ακόμη...