Ζήσης Ψάλλας
Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν 30% λιγότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν τα φάρμακά τους είναι προσαρμοσμένα στα γονίδιά τους, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet. Μια ευρωπαϊκή συνεργασία που περιλαμβάνει ερευνητές από το Karolinska Institutet προτείνει ότι μια γενετική ανάλυση πριν από τη φαρμακευτική θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον πόνο και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών εμφανίζει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στη φαρμακευτική αγωγή τους. Δεδομένου ότι ο καθένας μας φέρει ένα μοναδικό σύνολο γονιδίων, αντιδρούμε διαφορετικά στα ίδια φάρμακα.
Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα ανέπτυξαν την αρχή για ένα «πάσο DNA» που έχει επικυρωθεί κλινικά στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.
«Είναι βασικά μια κάρτα μεγέθους πιστωτικής κάρτας με μια μαγνητική ταινία που περιέχει όλα τα σημαντικά γενετικά δεδομένα για έναν συγκεκριμένο ασθενή», εξηγεί ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης Magnus Ingelman-Sundberg, καθηγητής μοριακής τοξικολογίας στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα. «Όταν η κάρτα ενός ασθενούς σαρώνεται, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί μπορούν να βρουν τη βέλτιστη δόση ενός φαρμάκου για το συγκεκριμένο άτομο».
Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 7.000 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ Μαρτίου 2017 και Ιουνίου 2020, όλοι γονότυποι σε σχέση με παραλλαγές σε δώδεκα συγκεκριμένα γονίδια που έχουν σημασία για το μεταβολισμό των φαρμάκων, τη μεταφορά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τα φάρμακά τους είτε συμβατικά είτε με τροποποίηση βάσει του γονότυπου.
Δώδεκα εβδομάδες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής τους αγωγής, οι ασθενείς επικοινώνησαν από μια εξειδικευμένη νοσοκόμα για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια, πόνο ή απώλεια γεύσης. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες στα φάρμακα μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την ανάλυση των γονιδίων που κωδικοποιούν τα ένζυμα που τα μεταβολίζουν.
«Οι ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με γνώμονα τον γονότυπο είχαν, κατά μέσο όρο, 30% λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τους ελέγχους», είπε ο καθηγητής Ingelman-Sundberg.
Ο Ingelman-Sundberg, μακροχρόνιος εμπειρογνώμονας στον Ευρωπαϊκό Ιατρικό Οργανισμό για την ανάπτυξη αυτής της μεθόδου, πιστεύει ότι υπάρχουν πλέον αρκετά πειστικά δεδομένα που δικαιολογούν την ευρεία χρήση του DNA pass.